Det grove brød – endnu en grunddej

Ligesom den bløde dej er en af mine grunddeje, er dejen med rugkerner, hørfrø og honning en af de mest brugbare opskrifter, jeg har på rygmarven.

Den kan bruges til boller, til brød, til trekanter, til sunde sandwichboller… til alle former og faconer. De smager fantastisk, bliver ikke tørre, mætter på den gode måde og er nemme at lave. De er standard på morgenbordet – hos os og i B&B’en. Jeg har skrevet om dejen før, men det er lang tid siden, så det nok er på tide med en reminder – for det er virkelig ‘det daglige brød’.

Uanset størrelse og facon er opskriften den samme. Det er kun bagetiden, der varierer.

Til 2 store brød, eller cirka 25  boller – runde, aflange eller trekanter skal man bruge:

2 dl skårne eller knækkede rugkerner
1 dl hørfrø
4 dl vand

Kog vand og kerner i et par minutter og lad dem køle af. De skal ligne en tyk grød – se billedet.

Billede3

Rør de kogte kerner med
1 spsk honning – vær ikke for nærig med din spiseskes størrelse
1 spsk salt
2-3 spsk
 neutral olie – rapsolie fx
3 dl koldt vand

Rør 1 pk gær ud i 1 dl vand, og bland gærblandingen i kernerne.

Tilsæt 1 kg mel og ælt grundigt. Brug ikke for let mel med alt for højt proteinindhold – så falder brødene sammen. Bagerens Hvedemel fra Netto/Føtex/Bilka – den i de brune poser, er den jeg oftest bruger. Det bliver en tung dej, og den er også lidt klistret, så brug en røremaskine, hvis du har en.

Lad dejen hæve en times tid – form bollerne og lad dem efterhæve en times tid.

Bollerne skal bages omkring 20-23 minutter på 200 grader – brød mellem 30 og 45 minutter – afhængigt af størrelse.

Det pynter i en brødkurv, når der er boller både af forskellig dej og i forskellige faconer. Til trekanterne deler jeg den hævede dej i to klumper og former dem til to 3 cm høje rektangler på et meldrysset bræt. Så skærer jeg trekanterne og lemper dem forsigtigt over på bagepladen.

God  bagelyst – og god mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “Det grove brød – endnu en grunddej”

 1. Fordelen ved at bage selv er, at man kan putte det i, man godt kan lide, og give brødet den facon, man er i humør til. For tiden bager jeg brød med malet havregryn, mit USA-fuldkornshvede og alm. hvedemel. Der kommer også et par æg i, fordi vi for tiden er vilde med ristet brødet, og dette brød er perfekt til at riste; det synes jeg ellers ikke var så godt med hjemmebagt brød – før nu! Jeg laver også ovnen til et raskeskab – det skulle du prøve.

  Like

   1. Karen fremover skal jeg underskriver mine indlæg med Hansi,det har jeg heddet siden Ruder Konge har været Knægt,så skulle der ikke herske Tvivl om hvem der er hvem,eller hur?????

    Like

   2. Ja Guds veje er uransagelige,Men Hans er jo nu også et almindeligt Navn,Vi var to der startede i Lære som Smed,samtidig og begge hed Hans.

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: