Rådyrhals

Når man har stegt og spist de gode stege fra årets rådyr, er det ofte rådyrhalsen, der ligger tilbage til sidst – lidt glemt i fryseren. Der, hvor man ikke kommer så tit. Nederste venstre hjørne. Sådan en er lidt besværlig, har jeg altid syntes. Har man en kødsav, kan man skære den i skiver og lave en lækker, vild ‘osso buco’ af den. Men uden en kødsav er det lidt besværligt.

Billede2

Vi fiskede halsen op fra fryseren i lørdags, og der er faktisk ret meget reelt kød på den. Prøver man at skære kødet af den i rå tilstand, bliver det et smadderværk uden meget udbytte. Ikke værd at prøve. Men koger man den først, er det en helt anden sag. Så kan det gode reelle kød let pilles af benene og bruges i en anden ret. For eksempel i en vildtgryde – eller som vi gjorde: som ‘genbrugsfrikadeller’.

Man skal bruge:

1 rådyrhals
Smør til bruning og stegning
3 laurbærblade
15 peberkorn
10 enebær
Salt og peber
Vand
3 kogte kartofler
1 æg

Man bruner halsen godt, hælder vand ved og simrer den i tre timer på lavt, lavt blus med peberkorn, enebær og laurbærblade. Tager den op, sier skyen og piller alt kødet af den.

Så skal kødstykkerne finthakkes – i foodprocessoren –

Billede4

og blandes med tre mosede kogte kartofler, et æg og lidt salt. Farsen skal formes til klumper i frikadellestørrelse, vendes i rasp og steges sprøde på panden.

Billede3

De ser ikke ud af meget – men de smager fantastisk.

Af skyen kan man lave en klassisk vildtsovs – den med gele og blå ost. Så skal der bare laves spinat med ingefær og løg, som beskrevet i går,

Billede1

og koges nogle kartofler.

Et kurfyrsteligt måltid, der mætter godt og gør smagsløgene glade. Det var lige det, der skulle til, efter lørdagens arbejde ude og inde. Og der blev rester – rester til sandwich med sure agurker og salat søndag – og til madpakken i dag.

Nu er der ikke mere rådyr i fryseren. Men den 16. maj lyder startskuddet til bukkejagten igen…….

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Rådyrhals”

 1. I tilfælde af at der er børn, der lytter med på kanalen, så kommer her et ufarligt indslag for børn helt ned til fem år: Lille skat, skulle du have lyst til en dejlig lun (rosin)bolle, så få lige din mor til at finde én til dig i fryseren. Løb ind i stuen og sæt bollen oven på radiatoren helt henne ved termostaten, hvor radiatoren er varmest. Er den sådan en helt flad pladeradiator, må du finde én, du kan lægge bollen ovenpå, i et andet rum. Leg nu bare videre – du kan godt mærke på bollen engang imellem, og når den er blevet dejlig lun over det hele, så finder du lige din mor. Og hvis din mor er ligeså nem at lokke, som jeg var, så flækker hun den gerne og smører den med rigtig smør. Nu slukker vi snart for fyret, og så er der ikke radiatorboller, før det begynder at blive koldt igen. Så du må håbe på, at din mor tænder ovnen og varmer boller til jer allesammen engang imellem sålænge, eller måske har hun ovnen i gang allerede – så få endelig hende til at stille bollen ind i ovnen, og bed hende om at holde øje med den. Du skal endelig ikke lytte til ham Frække-Hans. Han er ikke for børn!!!
  @ Hans: Nød kan også lære mødre at bruge pæren, Hans!
  Fra mit ældste barn var tre år, har der været de skønneste rosinboller i fryseren; nu er han snart 48 år gammel, rosinerne byttede jeg ud med tranebær for et stykke tid siden, MEN BOLLERNE, jow, der er stadigvæk nogle i fryseren. Få dage efter, vi var flyttet til Sønderborg, kom min søn (knap fem år) ind til mig og sagde, “Hvornår skal det til at være, som det plejer at være, at der er rosinboller i fryseren?!!!” “Det skal det præcis lige nu, for jeg stopper symaskinen, og så går vi to ud og bager rosinboller, så må gardinerne vente!” Min datter i USA er helt ked af, at hun ikke kan lære sine børn det nummer; hos dem kommer varmen op gennem en rist nede i gulvet.

  Like

  1. Tak Elsebeth =D hvad er det man siger???Nød lærer nøgen Quinde at spinde.
   Næ jeg købte i en årrække af DFØ og der var en pakke hvor de tibød en Kødsav,men det viste sig at være en Nedstryger af særdeles god kvalitet.og effektiv nok til selv at save i større Ben.

   Like

 2. Mojn i Skivholme.lyder lækkert.Men Karen du behøver ikke en Kødsav,en ny Klinge i Nedstrygeren som er blevet skoldet med kogende Vand er lige så effektivt.
  go mandagsdag

  Like

  1. I er skam begge to rigtigt nyttige bekendtskaber 🙂 Jeg kan godt huske DFØ (og deres opskriftskort) fra min barndom, og jeg er sikker på, at husbonden har en nedstryger i kælderen – hvad har han ikke i kælderen? Kun det, der står i værkstedet 🙂

   Like

   1. Takke ha,jo alternative midler taget i brug sparer penge.husker fra min militærtid i tresserne,at når vi skulle varme en wienerpølse,pillede vi en fase fra stikproppen proppede ledningen i pølsen tændte for strømmen og wupti få sekunder efter havde vi en varm pølse,når nu vi ikke havde gryde på stuen..

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: