Påske – pynt og forårsmad

I dag er sidste arbejdsdag inden påske for rigtig mange. De tre ‘klemdage’ er en oplagt lejlighed til at bruge restferie, og sammen med helligdagene giver de en dejlig lang ferie på en uge og en dag.

Billede1

Påsken flytter sig hvert år. Det er endelig lykkedes mig at lære reglen: Påskedag er altid, altid, altid: Den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Sådan. Nu kan du også huske det.

Som julen er påsken også en blanding af en kristen og en hedensk tradition. I før-kristelige tider fejrede man forårsjævndøgnet, og det gør man faktisk stadigvæk – bare med lidt Jesu død og opstandelse kastet i gryden. Vi skal da også både have lammesteg og i kirke påskesøndag. Helt klart – ingen modsigelse der. Lidt ligesom julens nisser og julekrybber.

Påsken er også den anden store årlige pynte-begivenhed – julen fører helt klart – men påsken kommer lige efter. At fejre foråret med æg, lam og løgplanter er da også helt uimodståeligt.

Billede2

Og at spise æg og lam er skam heller ikke så ringe.

Inden det rigtig går løs, vil jeg lige minde om alle de gode retter med lam, der ligger her på bloggen:

Der er lammeryg. Der er lammekølle. Der er lammesteaks. Der er lækre krydrede pirogger med hakket lam. Der er lammebov.

Og man skal heller ikke snyde sig selv for Fyldte æg – en god påskeudgave kunne være med rejer og med karse, man har sået i noget kønt.

Billede1

Der er masser af muligheder for føde til øjet, sjælen og smagsløgene.

Påsken er en dejlig tid – også selvom det bliver med frost og sne i år.

Billede3

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: