Tid til mørkets gerninger?

De lyse nætter varer ifølge kalenderen fra 5/5 til  8/8. De er altså officielt slut her den 10. august. Det bliver man da lidt trist at tænke på. At mørket stille vil snige sig ind på os igen.

Mennesker har altid været bange for og i mørke. I mørket kan man ikke se, og når man ikke kan se, føler man, der er noget farligt derude. Det er der også. Ulve, vildt skydende bander, politikere og dårligt fjernsyn – og så alt det, der kun eksisterer i vores fantasi, og som holder os på dupperne, hvis nu noget rigtig farligt skulle dukke op.

Ord som mørkemænd, mørkets gerninger, ting, der ikke tåler dagens lys, i ly af mørket, formørket o.s.v. Vores sprog er fyldt med frygt for mørket.

Ingemann beskrev det i 1838 så malende i salmen ‘Bliv hos os, når dagen hælder’:

Bliv hos os, når dagen hælder,
du kære fader og Gud.
Bliv hos os, når mørket vælder

af nattens sluser ud!

Mørket vælder ud af nattens sluser. Gys, ikke? Det kunne Stephen King ikke gøre bedre.

Men, ved du hvad? Det er altså slet ikke endnu. Det kan godt være, at de lyse nætter officielt er slut. Men mørkt er det ikke. Dagen er stadig lang.

Det er stadig sommer, og der går en rum tid endnu, hvor det stadig er lyst, når vi kommer hjem, hvor vi kan gå i haven, høste og plukke blomster.

Sidste år var september en pragtfuld måned med varme og sol.

Så lad sensommerens haver stråle i solen – det er sensommer – ikke efterår.

Det er altså alt for tidligt at bekymre sig. Når jeg ringer solen ned med kirkeklokken om sommeren, er det klokken 16 ligesom om vinteren. Det er solen da ligeglad med. Den bliver oppe hele dagen og det meste af natten med. Og er solen ligeglad med klokken, er den nok også ligeglad med kalenderen.

Så lad os bare komme ud og nyde lyset et par måneder endnu. Mørkets gerninger er vi nemlig ikke meget for.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “Tid til mørkets gerninger?”

 1. Du har ret Karen. Mørket er noget underligt udefinerbar noget. Som vi næsten alle er lidt bange for.
  Jeg må sige at jeg er blevet ret god i mørket de sidste år. Siger konstant til mig selv at det værste der kan ske er jeg bliver forskrækket. Men måske positiv forskrækket!
  Skal ikke være nogen hemmelighed at jeg elsker lys og sol. Det leger jeg der er længe endnu……..

  God weekend
  Knus
  Charlotte

  Like

 2. Fantastisk skrevet, tænkende og poetisk, jeg labber det i mig. Uanset jeg ikke er mørkeræd, hi hi med mindre jeg skulle gå alene i skoven om natten;-)
  Skønneste weekend til jer
  Knus Anette (som igen igen skal lave den vidunderlige oliventapenade:-P til en sommerfest her i weekenden

  Like

 3. Kære Karen
  Du har evigt ret, og jeg satser i den grad på fantastisk sensommer og lys. Er mega mørkeræd og dur slet ikke om vinteren hvor jeg næsten går i hi. Fed sammenligning med min yndlingsforfatter 😉

  Rigtig god, lang og lys dag til dig
  Knus Lone

  Like

 4. Yep Nu hvor jeg er kommet i NPK pga op’erne I Vandværket så konstaterer jeg at det er lyst ret tidligt om morgenen, og rigtig mørkt er det heller ikke før ret sent om aftenen
  Så lad os glemme mørkemænd og andet godtfolk en stund endnu, og nyde det, de kalder så smukt Indian Summer over på den anden side af Atlanten
  God Torsdagsdag til alle, store som små, i og omkring Skivholme

  Like

Der er lukket for kommentarer.