Den halvvilde del af Samsø

Nordby Bakker, den øverste og yderste del af Samsø, byder på et særpræget landskab. Det satte vi os for at udforske nærmere, før vi besøgte Høneballehaven i onsdags.

Billede16

Det er en naturtype, der ikke findes meget af i Danmark længere, nemlig overdrev. Magre overdrev. For at bevare naturtypen skal overdrevene afgræsses af kreaturer som i gamle dage. At græsset holdes kort, og at det i det hele taget aldrig bliver særlig langt på grund af den sandede magre jord, betyder, at der bliver plads til en mængde sjældne planter.

Vi så blandt andet den lille og stærkt duftende bakketimian.

Billede18

Og de små gule evighedsblomster.

Billede19

Landskabet er storslået med de høje bakker, der knejser over havet.

Billede20

Det ligner meget landskabet på Helgenæs, der ligger lige overfor på fastlandet, men det har vel også hængt sammen en gang, før en istids afslutning gjorde en ende på det.

Billede17

Inden da har isens vældige kræfter været i gang med at forme og forandre, fjerne og tilføje, præcis som vi ser det her i Skivholmes landskab med høje bakker og tunneldalen, som vi selv bor i.

Nordby Bakker er fredede, og har du lyst til at læse mere om området, har Naturstyrelsen en glimrende naturguide til området.

Tunge skyer trak ind over havet, og vi vendte næsen den anden vej og nåede i tørvejr i bilen, lige da det brød løs.

Billede7

Da vi kørte igennem den idylliske Nordby, regnede det så meget, at vi ikke gik på opdagelse der. Derfor tog jeg ingen billeder af Nordbys romantiske huse og haver. Det ærgrer jeg mig lidt over nu. Men det gjorde Fru Friis Frøbo til gengæld, så hvis I har lyst til lidt stråtækt landsbyidyl efter kiggene ud over den lidt barskere natur, kan I kigge på hendes indlæg fra Samsø turen.

God lørdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

2 kommentarer til “Den halvvilde del af Samsø”

  1. Fine billeder fra bakkerne, godt I nåede i tørvejr, til gengæld gjorde vejret billederne mere spændende, sådan nogle himmelbilleder er bare flotte.
    Tak for god reklame for Samsø
    Kh Lisbeth

    Like

Der er lukket for kommentarer.