Lykke er masser af lykkekløver

Let at få til at gro. Let at dele. Let at  opbevare om vinteren. Køn. Både blade og blomster. Der er mange forskellige slags – forskellige blade, forskellige blomster.

Billede3

Jeg elsker mine lykkekløver, der fylder krukkerne på  brønddækslet. Det startede alt sammen med et enkelt løg af den tofarvede med de røde blomster. Et par år efter kom en enkelt potte af de røde til, og et par år efter kom de ensfarvede grønne med de hvide blomster. Nu er der spandevis af løg og løgknolde – og pottevis af lykkekløver.

De tofarvede har små løg, der deler sig lystigt igennem sommeren. De røde og lysegrønne har rodknolde, slangeformede, der vokser sig til en hel ormegård. For begges vedkommende gælder det, at de ikke kan tåle frost, og at man skal tage potterne ind om vinteren. Men har man ikke plads til det, graver man bare løg og rodknolde op og lægger dem tørt, indtil det igen bliver forår. Jeg havde dem liggende i en  papirpose i bunden af skabet i årevis, før vi fik så god plads, som vi har nu.

Til foråret deler man dem – rodknoldene i utallige småstykker – lægger dem i ny jord, vander og venter. Få uger efter titter de første kløverblade op, og efter en måned til halvanden står de som på billedet. De holder hele sommeren. De yngler som lykkeløver – og man får potterne fyldt ganske gratis med en minimal indsats.

Og pasning hen over sommeren? Bare vand og lidt flydende gødning i ny og næ.

Ikke så dårligt, vel?

I dag skal der høstes hvede. Når duggen er væk, kommer mejetærskeren fra maskinstationen. Bondemanden kører kornvognen. Det bliver spændende at se, hvor meget det giver.

Billede5

God lørdag.

 

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Lykke er masser af lykkekløver”

 1. Hej jeg har fået en lykkekløver med de røde blade og den står i køkkenvindue, nu har den fået noget orange puder på bagsiden på alle blade. Hvad kan det være

  Like

  1. Hvis det er løst som pudder, kan det være noget svamp. Jeg ville nok rive bladene af, lade den tørre godt ud – evt. skifte jorden – og så begynde at vande forsigtigt igen, så der kommer nye blade. Held og lykke med det. Svamp og overvanding er jo alle planters værste fjende….
   vh/Karen

   Like

 2. God og indbringende høst, Karen! Ja, fru Engell, kom med en anderledes opskrift på kage til eftermiddagskaffen. Før i tiden stod den altid på friskbagt, lun kringle – og hvor den smagte derude på marken 🙂

  Like

 3. Vil du ikke være gæsteskribent? Det er jo din opskrift. Skriv opskriften og en lille historie – så skal jeg nok sætte det op og lægge det på nettet 🙂
  kh, Din absolut ældste datter

  Like

 4. Go Morgen.
  de ser flotte ud dine Lykkekløver.har set dem andet steds,men vidste ikke hvad de hed
  Go Lørdagsdag

  Like

Der er lukket for kommentarer.