Glæden ved stauder

Gartneriet Pedersen

I går var jeg på besøg hos Gartneriet Pedersen for at se og glædes over de tusinder af stauder, der står på den flere hektar store krukkeplads udenfor de store drivhuse.

Stauder fås i alle farver, højder og faconer. Stauder kan bruges i bede, i højbede, i krukker og i baljer. Alle kan finde stauder, de kan lide.

Henning Pedersen, der ejer gartneriet, viste os rundt og fortalte med smittende glæde om de forskellige stauder, om hvordan og hvor man kan bruge dem, og om de nyeste trends. Blandt andet om, hvordan de hjemmehørende arter, ‘halvvilde’ stauder og græsser – var populære. Og så var folk i øvrigt vilde med hvide blomster i år.

Hvis man ikke allerede var ‘staudoman’, ville man blive det. For der er så mange dejlige stauder med vidt forskellige udtryk. Nogle er kompakte, nogle er høje, nogle er lette med svævende blomster over det grønne. Med stauder kan enhver sammensætte et smukt bed – også i en balje, som det ses herunder eller i én eller flere krukker.

Stauder i balje

Når vi snakker krukker, tænker jeg straks på Claus Dalby, hvis råd om krukkehaver lyder, at man kun skal have én slags planter i hver krukke. Så kan man flytte omkring på dem, til man får det udtryk, man gerne vil have, eller man kan fjerne og erstatte krukker, når planterne i dem er afblomstret.

Claus Dalbys krukkehave i Tivoli Friheden for et par år siden.

Skærehaver er meget moderne for tiden, og der er da heller ikke noget smukkere end en blandet buket fra haven. Men man kan jo altså også lave en skærehave mest med stauder. Så behøver man ikke så og prikle i samme enorme omfang, som det ellers er nødvendigt. Jeg er fan, for jeg har sjældent havetid nok til de ekstra projekter.

At gå rundt mellem de mange, mange stauder, småsnakke lidt med de andre, dufte lidt til planterne og lytte til biernes summen i blomsterne, er næsten berusende. Her får du et lille galleri med billeder at bladre i.

Måske du får ideer til dine egne bede? Til et højbed? Eller til en balje med stauder på terrassen, hvor du senere kan plante dem ud til næste års skærehave?

Fordelen ved at købe stauder nu er, at de er i blomst. Og de har nået den højde, de vil nå. Det gør det meget lettere at sammensætte grupperne uden at have læst mange havebøger om vækst, farver, blomstringstider og pasning.

For mange år siden, da jeg fik min første have, blev min kærlighed til stauder grundlagt, og den er ikke blevet mindre – hverken med tiden eller efter gårsdagens besøg hos Gartneriet Pedersen.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.