4. maj – og Store Bededag i morgen

Tingene klumper sig sammen her op til weekenden. I dag er det 4. maj, og der skal lys i vinduerne. I morgen er det Store Bededag for sidste gang som helligdag – og det er også fuldmåne.

Det med lysene i vinduerne er så vigtigt. Ikke mindst set i lyset af verdenssituationen. Vi skal ikke glemme 2. verdenskrig, for glemmer vi den, glemmer vi også, at det kan ske igen. Og i de mange år siden 1945 har der aldrig været krig tættere på os. Vi er faktisk i krig. I ‘skyggekrig’, som vist så flot i udsendelserne af samme navn på DR.

Vi er simpelthen nødt til at huske og at gøre os klar til forsvare os. Udsendelserne ‘Skyggekrigen’ viser klart, hvor naive vi har været indtil nu. Det er på tide at komme over det og tage skyklapperne af. Vist er verden vidunderlig,

men den er også grum, og man må tage sine forholdsregler.

På rådhuset i Sienna kan man se to, store vægmalerier. De er malet omkring 1340. Den gode og den onde regering hedder de. På billedet, der skal illustrere den gode regering, er der velstand. Der er fred, fyldt med mennesker på gaderne, butikker med lækre varer, en skoleklasse, der lytter til læreren. Udenfor byen bugner markerne, og…. der er en galgebakke, for et retssystem er der også under den gode regering, og man er klar til at forsvare det gode system, man har opbygget.

På billedet af den onde regering ser man brændte marker, hærgende soldater, en ødelagt by, hvor kun våbenhandleren har åbent, og selveste djævelen med horn og hele gøjemøjet på tronen. Der er ingen galgebakke, for forbryderne har overtaget. Det kan vi lære af, ligesom man kunne dengang. Mennesket har måske nok fået mere teknologi, men basalt har det ikke ændret sig siden før stenalderen.

Og Store Bededag. Ja, siden 1686 har den fjerde fredag efter påske været en helligdag, men fra næste år er det slut. Vi markerer det ved gudstjenesten i morgen med violinspil (Vi får besøg af en verdenskendt violinist – stort!) og med hveder til kirkekaffen bagefter. Fremover vil vi holde en aftengudstjeneste torsdag før det, der ville have været Store Bededag.

Man kan sagtens have en mærkedag, der ikke længere er en helligdag. Tænk på Sankt Hans for eksempel, eller fastelavn. Hvederne uddør heller ikke. Du kan sagtens nå at bage et hold hveder – opskriften finder du lige her.

Og fuldmånen. Når denne fuldmånetid er overstået, er det normalt også slut med nattefrosten. Så kan vi snart så de mere varmekrævende afgrøder – i haven og på markerne. Squash derinde til udplantning Grundlovsdag og en ny vildtstribe på marken.

Rigtig god Store Bededags aften med lys i vinduerne, hveder på tallerkernerne og en fuldmåne, der lyser ind hele natten.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “4. maj – og Store Bededag i morgen”

  1. ‘Vil du fred, da vær beredt til krig’, skrev en romersk militærekspert for længe siden. Vise ord, som Vesten i al for lang tid har ladet gå i glemmebogen.
    Lysene i vores vinduer i aften lyser også for Ukraine. De er ukuelige og deres kamp er vores.

    Like

    1. Si vis pacem para bellum, som han sagde – og han havde ganske ret 🙂 Det har du også. Deres kamp er vores kamp, og jeg kan ikke forstå, at man ikke stopper alle investeringer for at gøre noget ved den miserable situation, vores forsvar er i. Der er penge nok – de skal bare flyttes fra det, de oprindeligt var tiltænkt.

      Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: