En ukendt plante

Der er dukket en ukendt plante op i vores aspargesbed. Den ligner en liljeplante, dens blade er bølgede og rosetstillede. Den er vel ca. 20 cm høj, måske 25 cm i omkreds, og den er ganske dekorativ.

Det er ikke noget, vi har plantet. Den må være kommet på anden vis. Måske i jorden fra aspargesplanterne, da de blev plantet for et par år siden?

Jeg har brugt Google Lens til at søge efter den på nettet, og mærkeligt som det kan lyde, ser det ud til at være en sæbeplante. En Chlorogalum pomeridianum, en Wavyleaf Soap Plant også kaldet Amole Lilje.

Det underlige er, at den mest vokser i Californien, så hvordan i alverden er den endt i vores aspargesbed? Man kan købe frø på nettet i USA og dyrke den som haveplante. Den tåler ned til -10 grader. Dens blomster kommer på en høj stilk, nærmest lidt som en haveyucca – bare meget mindre.

Jeg tror, det er et af de mysterier, der aldrig bliver løst. Måske har leverandøren af aspargesplanterne også dyrket den bølgebladede sæbeplante som prydplante? Måske er et frø røget i den forkerte potte? Måske, måske, måske.

Har du nogensinde mødt sådan en? Eller kender du til en anden plante, det måske kan være – en som ligner sæbeplanten så meget, at Google tager fejl?

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “En ukendt plante”

 1. Jeg dyrker havrerod i haven og bladene ligner helt klart dem du viser på billedet. Havrerod dyrkes som grøntsag, og nogle dyrker den for sine flotte gerberalignende blomster.

  Like

  1. Den er virkelig flot. Jeg slog den lige op, og sådan en måtte det gerne være. Men bladene på min ukendte er bølgede, markant bølgede, så jeg tror ikke, det er en havrerod. Nu får vi se…
   Vh, Karen

   Like

 2. Den mystiske plante er med ret stor sikkerhed Gedeskæg/Enggedeskæg 🙂
  De dukker af og til op i min have.

  Like

  1. Det bliver spændende at se, for bladene ligner ikke dem fra gedeskæg eller enggedeskæg. Dem har vi i kanten af græsmarken og i engen. De her blade er mere bølgede/krøllede.
   vh/Karen

   Like

 3. Altid spændende når noget pludselig dukker op af sig selv! I år troede jeg at min Brudekrans (smukkeste staude) havde frøspredt sig….! Indtil en venlig sjæl kunne fortælle mig at det var Engbrandbæger! Så den blev fjernet, men nu er jeg alligevel kommet i tvivl om hun havde ret. Har ikke kunnet finde et billede af en brandbæger i et tidligt stadie. 🤔

  Forresten undrede jeg mig i dag over en laaang kommentar…tilsyneladende til noget på din blog….? Om en amerikansk dame der er begyndt at rejse solo. Mindes slet ikke at jeg har læst om dette på din blog?? Og kom til at tænke på om “nogen” også kan “hacke” sig ind på en andens blog….? Ligesom på FB…?
  Nå, måske er jeg bare lidt for mistænksom! 😁

  Like

  1. Måtte lige slå brudekrans op – den er da godt nok yndig ❤ Engbrandbæger er giftig for køer og heste. De undgår den, når den står i græsset, men kommer den med i høet, er det rigtig skidt. Lad os håbe, du ikke fjernede brudekrans.
   Den kommentar, du nævner, kan jeg ikke se nogen steder. Så nu bliver jeg nervøs over, om bloggen måske ER blevet hacket? Jeg skifter lige password for en sikkerheds skyld. Kan du fortælle mig, hvor du så den – altså under hvilket indlæg?
   vh/Karen

   Like

   1. Ja Engbrandbæger er noget skidt. Jeg hjælper min datter og svigersøn med at luge dem væk i et sumpet område, hvor de har skotsk højlandkvæg.
    Jeg har gemt mailen med den dames beretning, – den kom ud af det blå som en kommentar, jeg kan ikke se hvilken blogindlæg den skulle høre til. Jeg kan måske kopiere og sende den på Messenger.

    Like

   2. Det ser ud til, at det er en WordPress fejl. Der er en WordPress blog, der hedder Solo In Style, der netop handler om kvinder, der rejser alene, og det er en kommentar til den blog, du har fået sendt. Så heldigvis ikke noget skummelt 🙂

    Like

   3. OK – godt så. Det kunne da også være interessant at følge den! Jeg rejser også altid alene, når det kommer til længere ture ud i verden. Min kæreste kan ikke rejse fra sine hunde i længere tid.😉

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: