Fløjlsfine blomster bag glas

Inde i drivhuset er der dejligt på en forårsdag, hvor vinden måske nok kan være en anelse kold udenfor. Der dufter også dejligt, for fløjlsauriklerne er sprunget ud.

I større mængder er duften ret sød og tung. Sådan lidt ‘Nat i Alhambra’. Men når der kun står nogle få krukker med de smukke, fløjlsbløde blomster, mødes man af et strejf af eksotisk duft, når man åbner døren, og går man efter næsen, mødes man af dette syn.

De er blevet permanente drivhusbeboere. De kødfulde blade er snegleguf, som jeg fandt ud af på grim vis for et par år siden. Derefter kom de i krukker bag glas, og der trives de.

Camilla Plum skriver ellers, at de sagtens kan leve ude. Jeg tror, hun skrev den artikel, før dræbersneglene kom hertil. For ganske vist er der klimamæssigt intet i vejen for, at de lever ude. Men sneglemæssigt…

Da de blomstrede anden gang i haven.

Nogle kalder dem showaurikler. Jeg kan bedre lide ordet fløjlsaurikler. Det er et smukt og blødt ord, mens ordet showaurikler er lidt mere prangende. For egentlig gør de ikke det store væsen ud af sig selv. De står der bare med deres lysegrønne blade det meste af året, til de næsten på én gang springer ud med deres umuligt eksotiske blomster.

Der var flere slags, da jeg fik dem. Både mørklilla og lyslilla. Det var en gave fra Gartneriet Pedersen dengang tilbage i 2020. Det er kun de mørklilla, der har klaret sig. De andre var alligevel for svækkede, da jeg hentede dem ind, og de er gået til. Men tre pænt store krukker med fløjlsaurikler er de blevet til på de fire sæsoner, og det er vel sådan set ikke så ringe, er det?

Den farve er der ikke længere – ærgerligt nok. Måske er de mørke mere hårdføre? Eller er det bare held – eller rettere sagt uheld?

Et lille tip til dem er, at når de bliver ranglede, og det gør de, skal de plantes om. Så sætter de flere rosetter, og næste år er der endnu flere blomster.

Jeg ved faktisk ikke, hvor man kan købe dem. De havde dem i Bilka for nogle år siden, og siden har jeg ikke set dem. Men mon ikke de findes et sted?

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Fløjlsfine blomster bag glas”

  1. Åh ja, Fløjs aurikler – DE er smukke – særlig de mørke! Og så elsker jeg din lille rustne fugl.😍 Der er vist gået lidt “rust” i mig på det sidste, efter jeg besøgte et gartneri i Sydengland og købte en flot udskåret jernfasan.

    Like

  2. Mon ikke de kaldes showaurikler, fordi det er den type, man udstiller i et aurikelteater? Altså en art anglicisme? Smukke er de, men man kan næsten også se på dem, at de er højt på sneglenes hitliste.

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: