En lille pakke med frø

Jeg havde egentlig tænkt mig at nøjes med stauderne i blomsterhaven i år. Der er alt for meget bøvl med frø, fortalte min logiske hjerne mig.

De små spirer bliver ædt af snegle. De bliver trampet på af hunde. Jeg glemmer at vande dem, fordi jeg tager på weekend eller bare ikke har hænder eller timer nok. Eller de drukner, når det regner vildt, og lerjorden ikke kan tage vandet. Det kan kun gå galt. Helt galt. Så det er spild af penge, og det er nærmest at invitere nederlaget indenfor i haven. Derfor ingen frø. Vel?

Men så. Tja. Alt fås ikke som stauder. Uden frø, hvordan får jeg solsikker? Og især solsikker i helt lyse eller helt mørke, dybt røde og orange nuancer?

Uden frø, hvordan får jeg et brus af mexicansk bakkestjerne i krukkerne?

Og uden frø til køkkenhaven, hvordan får jeg squash nok til nye, spændende opskrifter,

bønner i mange farver og gule rødbeder? (De gule beder er altså særligt lækre i mange retter, og de farver ikke hele retten.)

Og så var der lige de frø, jeg fik til CPH Garden sidste år – Peter og Pouls Kæmpehvede og den bivenlige blomsterblanding? De skal da sås, ikke? Kæmpehvede – det lyder ret flot…

Tja. Der skal altså sås igen i år. Og nu flyver tankerne til en sommer med et brus af frodige blomsterbede og en køkkenhave, der bugner af spændende afgrøder. Jeg er allerede ved at planlægge et par nye bede med en flod af sommerblomster, og jeg ser krukkerne for mig, hvor blomsterne vælter ud over kanten.

Derfor har jeg købt frø igen, og i marts begynder jeg at forspire dem. Vindueskarmene bliver igen kuvøse for små, spinkle spirer i minidrivhuse, drivhuset kommer igen til at blive et ufremkommeligt kaos i april og maj, hvor man må kante sig rundt, til alt kan plantes ud.

Det gør ikke noget. Haver handler også om drømme, og lidt virkelige bliver de jo altid.

Bare ikke Isabellas-virkelige, men virkelige nok til at give masser af glæde.

Det er godt nok så meget nemmere med stauder, der trives i havens lerjord og har et godt rodnet, der hjælper i tørre tider. Hvis nogen kunne opfinde en squashstaude, en solsikkestaude (ikke staudesolsikker – dem har jeg, men de rigtige kæmpe solsikker) og en bønnestaude er jeg køber. Indtil da bliver det med så og priklemuld til op over begge ører. Det bliver da også lidt hyggeligt, når de små plantebabyer kommer.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “En lille pakke med frø”

 1. Er der ikke noget med, at man har et standpunkt til man har et nyt 😊. Hvad skal kæmpehvede bruges til – lyder spændende?

  Like

  1. Hvert år tænker jeg, at jeg vil gøre haven nemmere, og frøsåning er ikke at gøre den nemmere. Men… 🙂 Kæmpehveden kan – hvis man sår en mark til med den – bruges til mel. Den lille pose, jeg fik, skal bare være til pynt og måske tørring 🙂

   Like

   1. Der skal faktisk ikke ret meget korn til et brød – en almindelig parcelhushave, sået til med korn skulle kunne brødføde en familie på 4. Og jeg har da mine børn var mindre høstet grøftekantshvede og bagt brød helt fra grunden. det smager bare så meget bedre – ligesom friksmalet kaffe altså også er bedre. Peter og Pauls kæmpehvede lyder altså sjov. Det kunne være, jeg skulle finde noget af den og så.

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: