Tilbehør til julefrokostens retter

Det er tid til julefrokoster. I bloggens maskinrum kan jeg se, at folk leder efter opskrifter på god mad til julefrokoster. Stegte sild i eddike er læst flere tusind gange i de sidste dage (!)

Jeg håber, at dem, der læser opskriften, også laver sildene. Det er sådan en god opskrift. De smager nemlig af noget – friske og krydrede på én gang. Og løgene, der kommer med i marinaden – mums…

Stegte sild i eddike – med allehånde, korianderfrø, peberkorn, kryddernelliker og laurbærblade.

Hvordan man selv laver rødkål bliver også læst. Det er så nemt – og billigt – at lave sin egen rødkål. Og hjemmelavet rødkål gør altså ribbenstegen til noget særligt.

Også karrysalaten har fået sin årlige renæssance.

Let og luftig karrysalat med æbler, æg, syltede agurker.

Peberrodssalaten ligeså –

Peberrodssalat – flødeskum smagt til med peberrod, sukker og eddike.

Det er altså tilbehøret til julefrokostens retter, der er fokus på. At tilbehøret er godt, er så uendeligt vigtigt. Har du investeret i rigtig gode sild, skal de ikke ødelægges af en klæg, mayonnaisebaseret karrysalat, når man så enkelt selv kan lave en luftig og lækker karrysalat med æbler, æg og syltede agurker.

Og har du sprængt og kogt dyrt og godt oksekød skal det heller ikke ødelægges af en sært klistret og tam peberrodssalat fra et bæger. Det er så nemt at lave en let og luftig peberrodssalat med peberrod efter smag (vælg selv, hvor meget den skal rense luftvejene), sukker og eddike.

At det luftige i begge salater så kommer fra et generøst skud flødeskum betyder ikke noget, når det nu er til en julefrokost. Kalorier gælder ikke i december. Det er en gammel, kendt sandhed. Det, der betyder noget, er smagen.

God onsdag.

PS: Står du og skal holde en julefrokost, kan du måske have glæde af at læse Guiden til forberedelse af en julefrokost. Så behøver du ikke bruge tid på at prøve at huske, hvad det nu var, du skulle huske…

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: