Snart Mortensaften – opskrifter med and

I går gik jeg og glædede mig til at lave adventskrans(e), men i går aftes kom jeg til at tænke på, at der er noget, der kommer før advent. Det er Mortensaften. Og der skal man have and.

Nu har de skrevet meget om, hvordan fugleinfluenzaen kommer til at betyde mangel på ænder, og at man skal være heldig, hvis man overhovedet kan få fat i en and til Mortensaften og til jul. Men de annoncerer dem da i supermarkederne, så det må kunne lade sig gøre – i hvert fald lige nu.

Derfor kommer opskrifterne på and her:

Mortensaften er ikke juleaften, og vi kan godt lide at tilberede anden lidt forskelligt fra den klassiske juleand. Men er du mest til den klassisk model, er opskriften på en hel and i ovn her: Hvordan steger man en and – og hvad med sovsen?

Vælger du en andebryststeg på ben – en andekrone, som det hedder ude i verden, er der en god opskrift på sådan en her: Mortens Aften igen – opskrift på andebryststeg på ben . Der er også tips til, hvordan du får nok væde til sovsen.

Jeg vil gerne have and med fransk appelsinsauce til Mortensaften. Den ret giver anden lov til at smage af and, men sovsen gør det hele til en lidt lettere og friskere udgave. Den opskrift finder du her: Sprød andebryststeg på ben med fransk appelsinsauce.

Den snart klassiske opskrift på de krydrede, langtidsstegte andelår er også en god mulighed til Mortensaften: Langtidsstegte andelår med appelsin, ingefær og portvin.

Andelår bliver så smeltende møre, når de får tid nok på lavt blus.

Har du rester af and dagen efter, kan du lave den skønneste andepostej. Det er restemad, når det er bedst: Indbagt postej med and, valnødder, æbler og salvie.

Der er opskrifter til enhver smag med and. I England, hvor de spiser meget mere and, end vi gør her, kan du finde hundreder af opskrifter på and med ‘andet’ tilbehør – blandt andet her hos Englands største andeavler, Gressingham.

Så mon ikke, du – ligesom jeg – skal ud og se, om der stadig er en Oscar eller en Anton And til salg et sted?

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: