Nu skal man ikke male fanden på væggen, men…

I går så jeg benzin til 16,39 og diesel til 16,09. I dag er det steget yderligere. Da corona var på sit højeste, kunne man tanke diesel til ca. halvdelen. Det er noget af en forskel. Og vi kan forvente priser på op omkring 20 kr. literen, siger de.

Fra Dagens Benzinpriser hos OK.

De stigende energipriser får alt til at stige. Det bliver dyrere og dyrere at være til, og lønnen stiger ikke. Vi skal til at tænke sparetanker.

Men hvordan kan man spare, når man egentlig synes, man allerede gør det?

Brændstof skal vi have – især når man har langt på arbejde, og der ikke er et alternativ i form af offentlig transport (som nok også vil stige af samme grund). Men vi er nødt til at tænke os grundigt om, før vi bruger bilerne. Jeg vil arbejde hjemmefra så meget som muligt, og købe ind de dage, hvor jeg alligevel er ude at køre.

Mad skal vi også have. Allerede nu varsler de stigninger på omkring 30% på mel og brød.

Det gælder nok mest om at tænke sig om. Og om at tænke kreativt. At tænke sig om, når man køber ind, at tænke sig om i køkkenet. Den gode, gamle husmoderfornuft, skal findes frem og pudses af.

Lige nu kan man købe, hvad man vil, hvis man kan/vil betale for det. Men fortsætter det? De høje energipriser vil betyde noget for alle områder af vores liv. Det vil blive dyrere, ja nogle gange umuligt, at producere varer. Al fragt af varer vil også blive dyrere. Alt – simpelthen alt – vil blive dyrere.

Jeg håber ikke, det kommer så vidt. Men vi skal nok indstille os på, at det vil blive anderledes, end vi har været vant til. Det er det faktisk allerede blevet.

Krig er dyr på alle måder, og fred og velstand hører sammen.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Nu skal man ikke male fanden på væggen, men…”

 1. Energipriserne forhøjes jo yderligere af afgifter, moms og deslige. Men det er så favorabelt for statskassen.

  Min farmor (f 1909) vidste noget om sparsommelighed. “Hvis det kan spises, er det mad”. Hvis vi lavede mad hos hende, og ikke skrabte nok af skålene: “Hvad skal alt det i mit opvaskevand?”. Smide en endeskive brød ud: ” Det er da alt for dyrt”.
  Hun vaskede også plastposer og genbrugte dem. Hun døde i 2006, men har sat aftryk på slægten i alle led, selv om ikke alle råd følges. Min hypotese dengang var, at hvis hele verden brugte som hun, ville alle have tag over hovedet og ingen behøvede at sulte.
  I familien har vi beholdt evnen til at leve på en meget lille fod, ihukommende hendes tilgang.
  Selv bruger jeg på daglig basis apostlenes heste, elcykel til længere eller tungere formål og kun sjældent bil -og så kun efter nøje overvejelse.
  Pensionistlivet indebærer tankning hver 3-5 måned i stedet for 2 gange pr måned.
  Vaskemaskinen fyldes og vaskene startes efter kl 20.
  Tja.. så må man jo klare sig, som bedst man kan.
  Jeg håber, at Putin hører Fenrisulven glamme. Deres retorik og forvredne kort over verden er nærmest psykotisk at høre på.
  Mit indtryk er, at flere og flere russere bliver klar over graden og omfanget af misinformationen fra ledelsen.
  Alle gode ønsker til de modige ukrainere, som insisterer på selv at skabe deres land trods de tunge odds.

  Like

  1. Det har du ret i. Min mormor vaskede også plasticposer. Jeg ved ikke, om jeg vil gå så langt – ikke endnu i hvert fald. Vi bor ret langt fra det meste, så vi er nødt til at bruge bilerne. Men det gælder om at begrænse det og tænke i sammenhænge. Og så må man spare andre steder.
   Jeg håber, de dygtige hackere, der har hacket Ruslands nyhedsudsendelser får held med at fortsætte og fortælle russerne, hvad der i virkeligheden foregår. Og ja – alle gode ønsker og daglige bidrag til Ukraine.

   Like

 2. Du har ret. Stigende priser m.m. ønsker ingen, men alternativet: Alt blive annekteret af Rusland er ubærligt. Hvis vores bidrag til krigen er, at vi skal leve sparsommeligt, selv om det bliver surt, så er vi billigt sluppet.
  Tidligere generationer har klaret det, der var værre, så det gør vi nok også, og her i Ebeltoft tænker vi, som i Skivholme, i de første besparelser.
  God fredag til dig også.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Helt klart. Jeg håber heller ikke, jeg giver udtryk for, at jeg vil give Rusland Ukraine (og alle andre lande efterhånden) for at få billig diesel. Jeg lever gerne på en sten, hvis det kan hjælpe til at få Putin under mulde. Vi skal bare være forudseende og tænke i besparelser allerede nu, så vi kan leve så godt som muligt igennem den her tid. Det kan der ligefrem gå sport i 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: