Kan man glæde sig over foråret?

Det varer lidt, før vi rigtigt kan mærke forår. Men dejligt er det, at vi nu er kommet til den første officielle forårsdag.

Jeg hørte lærken i går, og i morges var der en lille gulspurv, der sad og sang sit 1-2-3-4-5-6-syyyyyyv i toppen af det store kastanjetræ. Dyrene ved det. Naturen ved det. Det er officielt forår.

Det betyder ikke, at der ikke kommer mere nattefrost. Det betyder heller ikke, at man kan gå på bare tæer. Den slags fornøjelser oplever vi sjældent før i maj, den sidste forårsmåned.

Men kan man virkelig bare glæde sig over foråret i dag? Er det ikke lige lovligt frivolt, når uskyldige mennesker bliver bombet i Ukraine? Vi har allesammen set billederne af den bombede boligblok med legepladsen i forgrunden. Folks hjem, der ligner vores her så meget, at det lige så godt kunne have været i København eller en anden større by, hvor man har boligblokke.

Det er ikke langt væk. Det er ikke i ‘gamle dage’. Det er nu. Folk i Ukraine er som os – måske bare lidt sejere. De har familie, venner, arbejde, haver, ipads, kærestesorger og -glæder, opvaskemaskiner og fotoalbums. Alt det bliver knust nu, og mændene kæmper, mens kvinder og børn flygter i det, de går og står i.

Det er ikke en krig kun for professionelle soldater. Det er en krig, hvor kontormanden, landbrugsmedhjælperen, læreren og kokken kæmper. Alle mænd mellem 18 og 60 er indkaldt til at forsvare landet. Tænk, hvis det var her. Kig dig omkring i din egen familie og vennekreds – hvem ville være tilbage?

Alligevel synes jeg, vi skal glæde os over foråret. Vi skal glæde os over alt det, vi overhovedet kan, for glæde giver styrke og et godt immunforsvar. Så kan vi leve med de konsekvenser, sanktionerne får for os – som benzinpriser på 15 kr. for en liter (indtil videre), og vi kan sende lommepenge, varmt tøj, støtte og varme tanker til ukrainerne. Vi kan følge med i nyhederne, blande os i debatten – og vi kan bede til, at russerne må give op inden længe, så også ukrainerne kan mærke foråret.

Hvis du synes, jeg skriver lige vel meget nok om verdenssituationen for tiden, er det nok, fordi den fylder så meget. Det gør den sikkert også for dig.

God første forårsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Kan man glæde sig over foråret?”

 1. Skriv løs – om både forår og verdenssituationen. Det ene ikke uden det andet. Vi skal hverken være 100% skrækprofeter eller jubelidioter.
  Billedet af hundene er skønt. I sådan en situation savner jeg virkelig mine hunde. Der er (vist) intet, som deres umiddelbare glæde, der kan smitte så meget.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Det er svært at beskrive, hvor meget de hunde betyder, og hvor meget det gør for os mennesker. Bare ved at være der med deres glæde og umiddelbarhed. Jeg kan godt forstå, du savner dem.
   Kh, Karen

   Like

 2. Selvfølgelig skal vi glæde os over foråret. Det kan han ikke tage fra os, Putin.
  Det ser unægtelig dystert ud for Ukraine, men der er jo stedse større vilje til at hjælpe dem, hvor man bedst kan, Ukraine bad hackere om hjælp til at starte cyberkrig mod Rusland, som længe selv har inspireret til dette. 175.000 verden over har meldt sig!!
  Det er da et voldsomt tal.

  Selv tænker jeg over, hvilke muligheder der kunne blive ud af det, hvis Putin taber krigen.
  Hvad vil der så ske i Belarus? Syrien? Georgien? Tjetjenien? andre utallige steder, som er blevet infiltreret af ham? For han puster også til ilden i Afrika og Kina.

  Jeg har en fornemmelse af, at han er syg. Hvis man ser på hans ansigt, er han blevet opdunstet og rund om kinderne det seneste år, som om han er blevet behandlet med binyrebarkhormon. Dette giver man af mange forskellige grunde, men man bliver ikke ved og ved af så mange. Hjernetumor er en indikation. Det ville ligne ham godt at bruge evt sidste kræfter på at skaffe sig “heltestatus”.
  Det kommer naturligvis ikke til at ske, men han tror det formentlig. Og hvis det skulle være sandt, er han naturligvis helt ligeglad med ofre, omkostninger og økonomiske sanktioner. Et par atombomber på rette tid og sted kunne nok også være noget?
  Det er svimlende at tænke sig, at et eneste menneske på den måde kan holde hele verden i et jerngreb.

  Like

  1. Enig i det hele. Hvis han har en hjernesvulst, håber jeg, han snart dør af dem. Et fromt ønske…
   Tænk, at der er så mange hackere. Jeg ville ønske, jeg kunne sådan noget…

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: