Tid til at vise stueplanterne lidt kærlighed

Det er februar. Lyset tager til, og stueplanterne begynder at vågne af den støvede vintersøvn.

I februar har planterne inde godt af en omplantning. Jorden i potterne er blevet træt og tæt, og der har sikkert også ophobet sig næringssalte i overfladen. Det er de salte, der svider rødderne, hvis man vander ovenfra.

Så det er tid til en spa-dag for potteplanterne. Jeg starter med at give dem en overbrusning med lunkent vand. Det fjerner støvet.

Derefter er det tid til at lempe dem ud af potterne og fjerne jorden i toppen, og hvor man ellers kan komme til uden at skade rødderne. Og så skal der ny jord til. Er rodklumpen blevet for stor til den potte, de står i, kan man vælge, om man vil give den en større potte, eller om man vil fjerne lidt af rodnettet, så planten ikke bare bliver større og større. De fleste har ikke plads ret mange, virkeligt store planter, vel?

Vores stuegran, der er blevet tre gange så stor, som da jeg købte den.

Nye planter – unger af de gamle – i potterne kan plantes over i deres egen potte, og så kan man vælge, hvilken man vil beholde. Jeg forynger bestanden af svigermors skarpe tunge, clivia og sukkulenter på den måde.

Den lave udgave af Svigermors Skarpe Tunge. Jeg fornyr den med jævne mellemrum.

Der er gødning i det meste pottejord, så det er ikke nødvendigt at gøde de omplantede planter, før der er gået en månedstid eller to.

Vælger du ikke at plante planterne om, kan du give dem det, der hedder en topdressing. Fjern det øverste jord i potten og erstat det med et nyt lag pottemuld. Det er en god løsning til de helt store planter. Dem må du også gerne begynde at gøde i februar.

Min mormor sagde altid, at når planter blomstrer, skal de have noget at leve af. Så giv blomstrende planter lidt gødning, og de vil belønne dig med et hav af nye blomster. Det er i hvert fald min erfaring.

Så husk en pose pottemuld, når du er i supermarkedet næste gang. Planterne i vindueskarmene bliver så glade.

God tirsdag aften.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Tid til at vise stueplanterne lidt kærlighed”

 1. Det er en hyggelig beskæftigelse af potte blomster om. Lige nu har jeg ikke så mange fordi: vi har fået to nye misser!! den ene bor om dagen under sengen og er aktiv om natten. Den anden er så snaksalig og nysgerrig og en rigtig kælepotte. De er godtnok søskende men SÅ forskellige, men det gør ikke noget. To måneder uden kat var nok for os, så det er så herligt med noget liv igen!

  Like

  1. Åh hvor dejligt for jer. Men potteplanter og kattekillinger er en skidt kombination 🙂 Der er bare ikke noget mere yndigt end kattekillinger, og de er så sjove – og har forskellige personligheder, som du også siger ❤

   Like

 2. Du er en rigtig kærlig plantemor, og dine planter elsker dig.
  Vi har ikke rigtig potteplanter her i huset, for enten er vinduerne så små, at vi har brug for lyset, eller også er de lige mod syd, hvor det meste bliver svedet af. Det gør nu ikke noget, for jeg synes, at det, der er uden for, er pænt at kigge på.
  Men jeg kan blive helt nostalgisk, når jeg ser dine megaflotte potteplanter.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Jeg kan godt se, at jeres vinduer ikke er egnet til mange planter. De ville jo helt spærre for udsynet. Vi har jo store vinduer og vindueskarme, og det bliver så trist, hvis de ikke er fyldt med planter. Mod sydvest i stuen er det kun sukkulenter og ørkenplanter, der kan leve. Men i de andre vinduer kan jeg have de sartere sjæle. Julestjernerne for eksempel.
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: