Nu køber jeg heller ikke avocadoer mere

For et par måneder siden faldt jeg over et interview med en irsk-mexicansk kok, JP McMahon. Han er opvokset i Mexico, og har nu tre restauranter – med Michelin stjerner – i Galway i Irland.

Han kalder avocado for ‘Mexicos bloddiamanter’. Men hvorfor det?

Han har tre gode grunde. Han indleder med at fortælle, hvordan han var hjemme på besøg hos familien i Mexico, hvor hans mor – selvfølgelig – ville lave hans livretter. De tog på indkøb sammen, og hans mor rasede over prisen på avocadoer. Den var steget til 54 pesos pr. kilo. Mindstelønnen i Mexico er 73 pesos – om dagen.

Prisstigningen er så voldsom, at almindelige mexicanere ikke har råd til avocado længere. Og avocado har altid været en vigtig del af basiskosten for både fattige og rige i Mexico. Men hvorfor er de blevet så dyre? Jo, avocado er modemad, og in-folket bruger avocado i stort set alt- fra toast til smoothies og skønhedsprodukter. Markedet er eksploderet over hele verden.

Røget torsk på avocadobund – jeg må finde på noget andet næste gang, vi køber røget torsk…

Det var den ene grund. Den anden er endnu mere rystende. Med det voksende marked for avocadoer er der rigtig gode penge at hente. Derfor har de mexicanske narkokarteller fået interesse for avocadoer. Med de sædvanlige metoder, vold, mord og afpresning, jager de bønderne væk og overtager produktionen. Bønderne har bevæbnet sig i selvhjælpsgrupper, og daglige ildkampe er blevet normalen. Det kan du læse mere om her.

Foto: Pixabay

Den sidste grund handler om miljø. Der skal rigtig meget vand til, når man dyrker avocadoer. Den øgede efterspørgsel betyder mangel på rent drikkevand i de områder, hvor man dyrker avocadoer. Det er samme historie som den om mandlerne i Californien og jordbærrene i Sydspanien. Øget efterspørgsel giver øget produktion, og det sætter vandforsyningen under pres, fører til udtørring af brønde og til saltvandsindtrængning i de kystnære områder. En miljøkatastrofe.

JP Mc Mahon – foto lånt fra Facebook

Derfor vil jeg tilslutte mig Mc Mahon og holde op med at købe avocadoer. Selvom de smager godt og er sunde, er der for meget usundt, der følger med.

Du kan læse hele interviewet med Mc Mahon her.

God onsdag – dagen, hvor mere alvorlige emner må tages op i form af Onsdagstanker.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Nu køber jeg heller ikke avocadoer mere”

 1. Så må jeg vist til at finde avocadoer fra et andet land end Mexico til mit i forvejen lave avocadoforbrug. Tak for et oplysende indlæg.

  Og som et PS. til mandelmælk og lignende, så fatter jeg ikke veganere … hvordan får jorden næring uden dyr? Jeg er med på skrue ned for forbruget, købe ordentligt og økologisk og det har jeg gjort i mange år. Suk! Modediller er en pest!
  Muggen ugle her.

  Like

  1. Muggen drage til muggen ugle: Helt enig. Modediller har været skyld i meget gennem tiden. Og veganere? Det er da sådan nogle, man spiser, er det ikke? Køer og den slags…
   Der er også kriminalitet involveret i den europæiske avocado industri. Mafiaen vil da ikke lade en forretningsmulighed gå til spilde. Og vandsituationen i Sydspanien, hvor man kan dyrke den slags hele året – tja, den er heller ikke for god.
   Vi skal nok til igen at vænne os til kun at spise grønt, der er i sæson.

   Like

 2. Den med narkobaronerne er ny for mig. Jeg har faktisk skruet langt ned for avocadoer allerede, men nu går jeg med på helt at lade være. F…. usympatisk!
  Samme aha oplevelse fik jeg, da jeg læste, at alle de frelste, der drikker mandelmælk i stedet for komælk, rent faktisk sviner og ødelægger vores fælles jord ret voldsomt, da mandeltræer bruger SÅ meget vand. Man skal forstå HELE kæden/økosystemet og ikke bare se på sin egen lille kvadratmeter!
  Muggen drage, kh og avocadofri dag til dig. Lisbeth

  Like

  1. Tja, de karteller er jo overalt, hvor der er hurtige penge at tjene. Entreprenante fyre…
   Vi kørte igennem nogle af de californiske mandelplantager i ’18. Vi kørte flere timer ad en helt lige vej med blomstrende mandeltræer på hver side. Udenom plantagerne var der praktisk taget ørken. Det er virkelig misbrug af grundvandsressourcer!
   Muggen drage 😀
   kh, Karen

   Like

 3. Kære Karen!
  så må du dyrke dem i dit eget driverthus eller find et andet produktionland men det forbavser mig ikke når der går Mode og penge i det. det er jo sådan med mange ting så som Cokosolie hvor de brænder regnskove af bare fordi nogle Helsefreaks mener at alt skal
  tilberedes med Cokosolie som er såååååå sund Pustekuchen som Prøjserne siger(en Fis i en Hornlygte) og så bruger de det i chokolade som billig fyldstof føj for en rådden Hest og en muggen Drage
  god dag til alle her på Bloggen
  æ Hansi

  Like

 4. Kære Karen!
  så må du dyrke dem i dit eget driverthus eller find et andet produktionland men det forbavser mig ikke når der går Mode og penge i det. det er jo sådan med mange ting så som Cokosolie hvor de brænder regnskove af bare fordi nogle Helsefreaks mener at alt skal tilberedes med Cokosolie som er såååååå sund Pustekuchen som Prøjserne siger(en Fis i en Hornlygte) og så bruger de det i chokolade som billig fyldstof føj for en rådden Hest og en muggen Drage
  god dag til alle her på Bloggen
  æ Hansi

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: