En god vinter for mos og alger

Det fugtige vejr og de relativt høje temperaturer har givet mos og alger ekstra grokraft. Der er mos og/eller alger på alt – alle vegne.

Mos på de gamle træstykker, der ligger på skrænten og giver ly til alskens kriblekrablere (det må være de der små biodiversiteter, man snakker så meget om) og dermed mad til fugle og især fugleunger, der næsten alle fodres op med insekter.

Der er mos på fliserne – og mos på sten.

Mos i plænen og mos i fuglebadet.

Også drivhuset og nordvendte mure er grønne af alger.

De sidste dages hårde blæst har blæst en masse af træernes ligeledes mosklædte, døde grene ned i haven. Jeg har samlet nogle af dem op og brugt dem i vinterdekorationer. For der er noget særligt ved at blande fint og råt. Klart glas og mosgrønne grene med de første, fine løgvækster i potter.

Her er det hvide perlehyacinter, der er på vej op mellem de små kviste.

Jeg har et tilsvarende glas, der bare er tre gange så stort, og i det store glas er det en kæmpe amaryllis, hvis tre stængler vokser op mellem tykkere grene. Løget er enormt. Den amaryllis glæder jeg mig til at se i blomst.

Jeg kan godt lide dekorationer, der efterligner naturen, som den ser ud på en given årstid. Også her midt i vintertiden. Ude i haven spirer løgplanterne jo også op mellem blade og nedfaldne grene.

Vintergækker på vej

Når vejret er, som det er her i vinter, kommer der meget mos. Alt bliver grønt – i hvert fald herude på landet. Det kan vi ikke ændre på. Men vi kan glæde os over, at noget af det i det mindste kommer til nytte og glæde – pinde og mos til dekorationer, og et dekorativt lag mos på gamle krukker. Vi kan kalde det patina. Det lyder lidt mere attraktivt.

Og så kan vi glæde os over, at et pust algefjerner på drivhuset et par dage før vask, nok vil gøre glasset klart igen, og at solen vil gøre de grønne mure hvide, når det bliver sommer.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “En god vinter for mos og alger”

 1. Dine pindedekorationer er søde 🙂
  Jeg elsker mos. Det er så grønt og nemt. Alger derimod kan være det samme. Heldigvis døjer vi ikke med sidstnævnte i særlig grad, men jeg har haft træterrasser i mine tidligere liv, og føj, hvor blev de glatte.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Tak 🙂 De bliver så glatte, sådan nogle træterrasser. Træterrassen foran drivhuset, forperronen, er vildt glat lige nu, og man skal virkelig passe på. Men mos er kønt, grønt og anvendeligt – bare lidt træls, når det helt overtager græsplænen. Men ok – det er blødt at gå på 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: