Flere lyspunkter i den mørke vinter

I går viste jeg nogle af de lyspunkter, der er at finde ude i haven lige nu. Man skal måske nok kigge efter dem og være opmærksom på dem, men de er der.

Små botaniske tulipaner stikker snuden frem. De bliver så finde i bedkanten.

De tidlige løgplanter er ved at stikke snuden frem. Hvis det bliver koldt, går de bare i dvale, og så snart temperaturen stiger igen, vokser de ufortrødent videre.

På den her årstid ser man også den flettede stamme på pilen i skovhaven. Den er lidt væk om sommeren, for den er ikke så høj. Om sommeren er den næsten dækket af naboplanterne. Til venstre i billedet er det skimmia, og til højre Skovfrytle, som jeg har fået af Lisbeth (Lisbeths Haveblog). De giver også grønt at se på hele året, og de bliver ikke ædt hverken sommer eller vinter. De breder sig moderat, og bliver de for voldsomme, flytter jeg bare nogle af dem. Der er altid et sted, der trænger til grønt.

Skimmia er en skøn vinterplante. Knopperne står hele vinteren og springer ud i foråret. Jeg køber dem tit til julekrukkerne, og bagefter bliver de plantet ud, hvis de overlever vinteren i krukken. Selvom de ikke får en helt så imponerende blomstring i den tørre og mørke skovhave, overlever de alligevel og giver grønt at se på hele året.

Den grønne skrænt, der er dækket af efeu, ser man også mere i vintermånederne.

Men det allermest opløftende i haven er slet ikke i den. Det er alt det, der er udenom. Jeg tog kameraet med ud på Rosies formiddagstur i dag. Husbonden og Maggie er igen hundeteam på en sneppejagt på Schackenborg, og vi er alene hjemme og hygger os i køkkenet. Jeg skriver og arbejder, hun sover.

Udsigten er der hele året og fra alle dele af haven. Og selv i januar er den værd at se på.

Udsigten fra udsigtshaven her til formiddag
Udsigten fra blomsterhaven
Udsigten fra skovhaven – den samme udsigt som fra køkkenvinduet.

Derfor er der to ting, jeg skal huske for at finde vinterens udendørs lyspunkter. Se ned og find detaljerne – og se op og ud.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Flere lyspunkter i den mørke vinter”

 1. Aaah.. gode pointer med BÅDE at se ned og ud 🙂
  Jeg har tit set skimmia, men nu vil jeg prøve at huske at finde en eller to eksemplarer næste efterår/vinter, for de røde knopper er da så fine. Jeg skal ikke have dem ud i haven bagefter, men vil betragte dem som enårigt vinterpynt. Skovfrytlen er oplagt i din skov (tak for link). Den blomstrer i øvrigt også med nydelige aks.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Skovfrytlen har de fineste aks. Den blomstrede i foråret engang, og den var rigtig køn.
   Du må prøve skimmia. Man kan tit få dem ret billigt i november, og de står med knopperne til marts-april, hvor de springer ud med hvide blomster. Selv som ‘buket i en potte’ er de langlivede.
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: