En gammeldags julebegonie

Som jeg husker det, havde min mormor altid en julebegonie i december. En klart pink og lysende begonie. Jeg syntes, den var så fin, men jeg undrede mig alligevel over dens farve. Hvordan kunne den hedde noget med jul, når den ikke var rød som huen på en kravlenisse?

Men uanset farven, var det en tradition med sådan en julebegonie. Den skulle bare være der, og min mormor passede og plejede den og nippede visne blomster af den, så den tog sig så godt ud som muligt.

Måske har avlere og indkøbere haft samme tanke som den dengang nok 10årige Karen? At juleblomster skal være røde – eller til nøds hvide? Det ser vi jo med julestjernerne. Måske er det derfor, man faktisk ikke har set julebegonier i årevis?

Lørdag morgen, efter jeg havde været oppe i kirken for at ringe solen op (den sov nu altså videre),

kørte jeg ned i Brugsen efter et par småting. Og se, hvad der stod der. En hel hylde fuld af de helt rigtige julebegonier. Præcis som mormors. Farven lyste i den mørke morgen. Jeg købte en med hjem med det samme.

Julebegonien er anderledes end de pelargonier med fyldte blomster, der fås i alle tænkelige og utænkelige farver det meste af året. Blomsterne er enkle og fine, pink og med en klart gul blomstermidte. Helt anderledes – helt rigtig – og ikke til at opdrive i årevis.

Smag og mode ændrer sig hele tiden også indenfor blomster og indretning. Det er måske derfor, julebegonien er kommet tilbage? Det større spillerum i farverne, men også hele retrobølgen, tænker jeg. Der er nok andre end mig, der har gode minder om julebegonier.

På posen står der, den hedder Begonia Lorraine. Det gør den måske nok, men jeg vil nu blive ved med at kalde den en julebegonie. Jeg har taget et billede af posen, så jeg ved, hvor den kommer fra. Hvis jeg en anden gang ikke kan finde en julebegonie, ringer jeg til dem og spørger, hvor de bliver af.

Lad os slå et slag for de gammeldags, danske planter. De kan noget. For se, hvor begonien lyser i køkkenvinduet en mørk decemberdag. En rigtig julebegonie er det.

God mandag.

PS: Nogle ganske få så dette indlæg i går morges. Jeg var kommet til at trykke på en forkert knap. Det var jo adventsindlægget til i går og begonien til i dag. Sorry!

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “En gammeldags julebegonie”

 1. Dem havde min mor også altid og hun passede og plejede dem, så de stod i fuldt flor meget længe

  Like

   1. der kan du se Karen,hvad forstand har bønder på agurkesalat ingen
    men medens jeg nu er her i tråden ,vil jeg ønske alle en velsignet jul samt et godt Nytår

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: