Rustik æblegalette med karamel

Sprød og sød dej og masser af saftigt, kanelkrydret, karameldryppet æblefyld. Sådan en mørdejsgalette er fuld af gode sager, og den smager uforskammet godt.

En galette er faktisk bare en tærte, der er bagt uden tærteform. En Free Style tærte.

I Frankrig er galetter noget, man finder i utallige variationer – det er en fransk klassiker. Galetten kommer til at se lidt skæv ud, sammenlignet med en fin æbletærte med fletværk, men kalder man den bare ‘rustik’, er det kun en charme mere. En rustik, mørdejsgalette med æbler og kanel, dryppet gavmildt med karamelsauce. Det lyder da godt, og det smager som de små, tykke engle synger.

Til en galette, skal dejen skal være sprød og sød, og fyldet skal være ‘noget med frugt’. På den her årstid betyder det ‘noget med æbler’, men den kan også bages med bær – eller med blommer.

Hvis du vil prøve at være med fremme i forreste kulinariske række (og slippe for at vaske en tærteform af bagefter), kommer opskriften her.

Dejen laver du af
200 g mel
40 g knuste makroner

125 g koldt smør i tern
1 dl sukker
1 tsk vanillesukker
1 tsk stødt ingefær
1 tsk bagepulver
1 æg

Fyldet består af_
5-6 æbler, skrællet og skåret i tynde både
3-4 spsk kanelsukker*
1 stor spsk Maizena (så fyldet bliver inde i tærten)

og til pynt:
Æg til pensling af dejen og
Karamelsauce – den slags, man bruger til is

Start med at lave dejen. Den skal ligge på køl ligesom alle andre mørdeje, og du kan sagtens lave den dagen før, den skal bruges. Og ligesom alle andre mørdeje, kan du med fordel lave den i en foodprocessor/minihakker. Jeg bruger minihakkeren (til næsten alt).

Bland mel, ingefær, vanillesukker og makroner og smuldr smørret i blandingen. Bland sukkeret i, kør et par omgange mere og tilsæt så ægget, så dejen samles. Den skal kun lige kunne trykkes sammen til en kugle, som du lægger i køleskabet i mindst en time.

Imens kan du ordne æblerne og lægge dem i en skål. Bland kanelsukkeret med Maizena i en anden lille skål.

Rul nu dejen ud til en stor cirkel på et melstrøet stykke bagepapir. Dejen er lidt blød at arbejde med og svær at flytte fra bord til bagepapir, så hvorfor grise bordet til også, når den kan rulles ud på papiret?

Bland nu æblestykkerne med kanelsukker/Maizena blandingen og læg dem i en bunke på midten af dejen. Lad ca. 5 cm dej stå fri hele vejen rundt i kanten. Brug nu bagepapiret til at folde kanterne ind over fyldet hele vejen rundt – som på billedet herunder. Smør kanterne med sammenpisket æg.

Bag galetten i ca. en halv time på 200 grader, til fyldet er bagt og kanten lysebrun. Tag den ud, lad den køle af, flyt den (forsigtigt) til et fad og dryp den med karamelsauce – den slags, man køber til is. Det er lige prikken over i’et. Du kan også lave din egen karamelsauce, men der skal bruges så lidt, at jeg valgte den nemme løsning.

Server den eventuelt med en klat vanilleis eller flødeskum.

Den færdige tærte – øh, galette :-).

God mandag.

PS: Og hvorfor satte jeg en * ved ordet kanelsukker? Jo, jeg har altid et syltetøjsglas med kanelsukker stående i skabet. Bare ryst sukker og kanel sammen i et glas til du mener, at farven er rigtig. Det støver det ikke i hele køkkenet, og du har altid kanelsukker parat.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Rustik æblegalette med karamel”

 1. I dag bagte jeg kagen. Vi var på besøg ved naboen, jeg sagde at jeg kom med kagen, så kunne de lave kaffen. ❤️💙. Vi synes at kagen var rigtig god 👏. Den vil jeg bagen en anden gang ❤️

  Like

  1. Dejligt, at du kan bruge opskriften. Vi synes også, den er god, men det er skønt, at den kan være til nytte og glæde for andre også. Jeg elsker at høre om, hvad folk synes – også gerne forbedringsforslag 🙂

   Like

 2. Hej Karen. Den æblekage den ser lækkert ud, den vil jeg prøve at bage ❤️ God mandag til dig 🍁🍂

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: