Farvel til georginer – for en tid

Georginer – Dahlia – har altid været en af mine absolutte yndlingsblomster. Farverne. Lyse og mørke, kolde og varme – og alt ind i mellem. Formerne. Små og store, runde og strittende. Diskret elegante og højtråbende. Så mange slags, at man dårligt kan vælge.

Og alle de mange blomsterbuketter og dekorationer man kan få ud af bare et par planter. Nogle er fine i trængsel.

Andre kan helt selv fylde skålen ud.

Georginer er pragtfulde planter. Jeg har altid satset på georginerne til alle sensommerens og efterårets buketter.

Ganske vist skal de graves ned hvert forår og graves op igen i efteråret. Det er til at leve med. Men… der er én ting, der ikke er til at leve med. Sneglene. De modbydelige, ækle kræ.

Sådan her så mine georginer ud, da vi kom hjem efter en lille uges ferie, hvor jeg ikke var der til at dræbe snegle og drysse Ferramol:

Hver en blomst og hvert et blad var ædt helt ind til ribberne. Bare nogle få dage væk var nok til, at de var kommet i horder ude fra græsmarkerne for at forlyste sig i haven. Det orker jeg ikke mere. Det er så grimt og så nedslående.

I de næste par år vil jeg satse på nogle af de planter, sneglene ikke kan lide. Så kan de lære det. Der er faktisk blomster, som uhyrerne lader stå. Eksempelvis morgenfruer, som der findes så mange varianter af. Jeg havde morgenfruer i én krukke og lyserøde evighedsblomster i en anden. Lige ved siden af hinanden. Evighedsblomsterne blev ædt, og det lykkedes kun at få to blomster ud af en hel pakke frø. Morgenfruerne lod de være.

Det vil jeg sætte mig godt og grundigt ind i før næste havesæson. Og så vil jeg håbe, der kommer en dræbersnegle-pandemi. En god, smitsom og dødelig en. Eller at der bliver udviklet sneglefrastødende georgineknolde. Sker det, kan vi igen fylde haven og vaser og krukker med georginer. Det håber jeg på.

Det er med blødende hjerte, jeg opgiver georginerne – men det er nødvendigt. Forhåbentlig kun for en tid.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

12 kommentarer til “Farvel til georginer – for en tid”

 1. Øv øv øv. Jeg har samme erfaring, og droppede dahliaer for et par år siden. Faktisk går jeg uden om enhver plante, der er snegleguf på nær et par få undtagelser. Jeg gider ikke bruge livet på den slags ærgrelser. Så hellere sidde glad og fornøjet med et glas vin og tapas (fra Lina, hvis man bor i Skivholme).
  Kh Lisbeth

  Like

 2. Hvor jeg dog føler med dig! Det er så demotiverende, alt det de ødelægger og gnasker i sig. Hos mig har også voldsnegle slået sig ned. De holder især af hosta, som er helt ribbet.
  Jeg har haft hede drømme om flydende Ferramol, som man kunne spraye over sine planter.. indtil nogen opfinder det, må vi bruge hvidløgsekstrakt, som siges at være afskyet af -i hvertfald- dræbersneglene. Jeg havde ikke stunder til at lave det i år. Det straffer sig. Men næste år er der ingen vej udenom.

  Like

 3. På havebasen.dk er der netop nu et væld med anbefalinger af de planter, du vil til at kigge efter – planter, som de hæslige snegle IKKE kan lide, og vi kan have i fred. Det er faktisk mange flere, end jeg forestillede mig. Desuden ser det pænere ud end tørt mos, som jeg har held med at lukke sneglene ude.
  Sommerhilsen fra Elsebeth

  Like

  1. øv,så blev Hansi skuffet
   Havebasen er under opbygning og man kan ikke de en hylende fløjtende fis,
   ud over et par oplysninger om åbningstider kommende weekend, men hvor og hvorfor glimter ved sit fravær

   Like

   1. Hej Hansi! Jeg rettede til haveoasen.dk. Allernederst i højre hjørne på forsiden står der “Få en have uden sneglegnav”. Klik dig derind, og du finder flere eksempler, sneglene ikke kan lide og en lang liste med planter, der er næsten sneglesikre.

    Liked by 1 person

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: