Skærehave

I mange år har jeg hørt om skærehaver. Et område i haven, hvor der dyrkes blomster til buketter. Det nærmeste, jeg er kommet på en skærehave, har været georginebedet.

Husbonden i gang med fræseren.

Men i år har vi fået en skærehave. Altså et skærebed. Et bed med sommerblomster i rækker – ene og alene til at plukke og lave buketter. Husbonden fræsede mig et bed i går, og nu er blomsterne sået.

Nogle af planterne har jeg forspiret. Nicotinia – den limegule – er for eksempel rigtig lang tid om at udvikle sig fra mikroskopisk frø til plante, og i vores lidt koldere område er forspiring en nødvendighed.

Krukkehovedet holder øje med småplanterne.

Jeg må også indrømme, at der var nogle af de frø, jeg havde købt, der burde have været forspiret, og som derfor sidder denne sæson over og venter på næste år.

En lille spireprop klar til prikling

Men der er en masse frø, der kan sås på friland her i maj. I bedet er der blandt andet Kinesisk Hundetunge, hvide morgenfruer, gyldne morgenfruer,

Morgenfruer i brændte farver… billedet er fra kerneliv.dk, hvor jeg køber en del frø.

hvide mamelukærmer og hvid stolt kavaler.

Hvide cosmos – stolt kavaler – i Claus Dalbys have.

Kort tid efter alle frøene var kommet i jorden, trak det sammen til regnvejr og begyndte at dryppe. Frøene blev vandet godt igennem i løbet af natten. Det er slet ikke så tosset, når det sker, for vander man for kraftigt der, hvor man har sået, ender alle frøene alle andre steder end der, hvor man har sået dem.

Nu er der kun at holde øje med bedet, luge ukrudt væk, når det kommer – og drysse Ferramol mod de lede snegle, der som en støvsuger kan tømme et helt bed for spirer på en nat.

Hvis ingen hunde tromler ind gennem bedet,

Uskyldige ser de ud – men de har store poter i et bed 🙂

hvis de førnævnte unævnelige ikke glider gnaskende hen over spirerne, hvis jeg husker at vande nok og ikke for meget – og hvis frøene spirer. Jeg tager forbehold, kan du høre. Der er så meget, der kan gå galt. Men – det kan jo altså også gå godt, og det er det, jeg håber på.

Frodighed på vej…

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Skærehave”

 1. Sådan et ønsker jeg mig også, men det kræver vist nedrivning af en garage at få plads, så vi er ude i langtidsplanlægning. Spændende projekt!

  Like

  1. Det er da heller ikke så tosset at have langtidsprojekter. Indtil nu har jeg fint klaret mig med klatter af sommerblomster i bedene. Og egentlig – hvor mange buketter laver man i den tid, hvor sommerblomsterne blomstrer? Der er man jo ude hele tiden. Det er mere ideen 🙂

   Like

 2. sådan et skærebed ønsker Fruen i Huset sig også
  det kræver bare at hele Haven skal om arkitekteres
  men hvis vor Herre vil og R.v og Bukser holder bliver det til næste år
  i år er det Kolonøjserens tur. Den trænger til et andet udseende ,der er også noget Malerarbejde og Køkkenrenovering at tage sig til
  Men Rom er jo ikke blivet drukket på en Dag og bliver det næppe
  God weekend til alle
  æHansi

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: