Nede på knæ

Jeg har tilbragt en stor del af weekenden på knæ. Ikke i from bøn, men for at luge i skovhaven. Hundreder af små træer spirer i bedene under de store ahorn, og hver gang man tror, man er ved at være færdig, spirer et nyt lille træ frem.

Men der helt nede på knæ er det, man rigtigt kan se alt det, der er på vej op nu.

Den lille, lyslilla anemone

er på vej

Det er svært at se de mørke skud uden at komme helt ned til jorden.

Primulaerne er fulde af knopper og har fået de allerførste blomster.

Ups – der var endnu et af de små træer…

Den russiske kulsukker har forsigtigt stukket sine første skud op for at se, om det gode vejr nu også holder.

Og lungeurt blomstrer under de store rododendron.

Alt det skal man helt ned på knæ for at se. Alt er i sin vorden – på vej, i vækst, i gang. Snart står planterne højt i haven, og man kan se ligeud igen. Lige nu foregår det meste nede ved jorden.

Der er noget meditativt over lugning. Når jeg sidder der og piller træer op, mens fuglene synger, og bierne summer, kommer jeg tit til at tænke på Dorothy Frances Gurneys digt, hvor en strofe lyder:

The kiss of the sun for pardon.
The song of the birds for mirth.
One is nearer God’s heart in a garden
than anywhere else on earth.

Dog skal man nu også huske at rette ryggen og se op. Ellers går man bare glip af, at mirabellerne er ved at springe ud, at solen skinner, og at himlen er lysende blå.

Og det ville da være dumt at gå glip af, ikke?

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Nede på knæ”

 1. Uh altså de ahorn. Vi har færre, efter at naboen fældede deres (Gandalf), men de er her stadig. De særeste steder. Men når de kan give anledning til så smukke tanker og nydelse, så er de – om ikke tilgivet – så lidt mindre hadet.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Store træer er en blandet velsignelse. De er smukke, men de giver altså noget arbejde. Men hvor ville vi være uden flimmerskyggen på en varm sommerdag? For den slags må der da komme på et tidspunkt?
   Kh, Karen

   Like

 2. Uh, hvor jeg kender til det med at luge ahorn – i hundredvis! Det er derfor, at jeg råder nye haveejere til at lade være med at plante ahorn. Men samtidig er det et dilemma, for ahorn træet er et flot , hurtigtvoksende træ, som altid står pænt lige. Nå, men sådan er der så meget! Birketræet sviner også, men det vil jeg nødigt undvære, og hvem ønsker også en vedligeholdelsesfri have, var der en der sagde, måske Claus Dalby? Det ville da være en frygtelig tanke!
  Smukt digt og smukke tanker om det at ligge på knæ og luge og måske tænke på andet end covid, restriktioner, smittetal mm. I går fik jeg mit første stik. Ju hu!
  Nyd det dejlige forårsvejr i dag.
  Venlig hilsen Bodil.

  Like

  1. Tillykke med stikket, Bodil. Jeg glæder mig, til det bliver min tur. Indtil da bliver jeg hjemme så vidt muligt.
   Vi har ikke plantet ahorn – de var her, da vi kom, og de er kolossale. Skulle jeg vælge, ville jeg vælge spidsløn, der får de skønne efterårsfarver.
   Du kan tro, jeg vil nyde vejret, når jeg kommer ud. Jeg skal bare lige læse korrektur på en lang artikel om neurale netværk – med en masse formler i. Men det betaler jo huslejen 😀
   Vh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: