Med dejlige solskinsklæder på…

Solskinsklæder – hvad andet kan man tænke, når man ser dybt ind i en blomsten på en primula som den her?

Dejlige solskinsklæder. Du sidder sikkert allerede og nynner på ‘Velkommen igen, Guds engle små’, gør du ikke? Og du tænker, at det er da en julesalme?

Velkommen igen, Guds engle små,
fra høje Himmelsale,
med dejlige solskinsklæder på,
i jordens skyggedale.
Trods klingrende frost godt år I spå
for fugl og sæd i dvale.

Og måske ved du også, at Grundtvig skrev den julenat i 1824? Så hvad laver den her i den første forårsmåned næsten 200 år senere?

Men tænk lige igen – for dejlige solskinsklæder. De må da være gule? Gule og orange og måske med et strejf af solopgangens rosa? Og er det englebeklædning, må det da være let og svævende?

Primulaen nedenfor har alt det – orange, gul og rosa fordelt på de lette blomsterblade. Den hedder Peach Melba, men den kunne lige så godt have heddet Den rosenfingrede dagning, som Homer skrev om daggryet for omkring 2.000 år siden. Nogle ting er evigt gyldige – også uden for sæson.

Foråret er sæson for solskinsklæder og solskinsglæder.

Jeg har vist de måneskinsgule mange gange. Måske skal jeg tage en runde med ‘Sig månen langsomt hæver’ til de lysegule nuancer? Senere i foråret, når de springer ud i haven?

Der er ingen tvivl – man kan slet ikke lade være med at blive en lille smule poetisk og derefter eftertænksom, når man ser ind i en blomst. For de er forunderlige. Og det bliver kun værre med det poetiske, når der er mange blomster.

Ser man på vejrudsigten og morgenens rimdækkede blade og grene derude, giver versets sidste linje også mening i årets første forårsmåned.

Trods klingrende frost godt år I spå
for fugl og sæd i dvale.

Dejlig solskinsfyldt fredag.

PS Alle planterne er født og opvokset hos Gartneriet Pedersen.: Jeg har fundet den slags primula i både Bilka, Føtex og sågar i vores lille Dagli’ Brugsen. Så eksotiske ser de ud, men opnåelige er de. Og her er det vel, jeg skal skrive ‘Reklame’? Sådan et grimt ord for noget så dejligt.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Med dejlige solskinsklæder på…”

 1. Jeg har også fået øjnene op for primula.
  Har lavet et helt bed I haven kun med dem.
  Glæder mig til de kommer op.
  Det er fine knopper allerede.
  God søndag

  Knus
  Charlotte

  Like

  1. Det bliver fint at se – der er vel flest hvide? 🙂 . Jeg bruger dem i skovhaven, hvor der er flest blomster i foråret. Derefter lukker træerne sig over haven, og der kommer ikke så meget lys ned længere.
   Knus, Karen

   Like

 2. De er smukke og har dem mange steder i min lille lejlighed de pynter så fint her før det går løs med alle de andre blomster. De koster ikke så meget som en buket og holder mindst 8 dage. Holder i år mest af den blå syntes den er så fin men for tiden er min farve også blå, det skifter jo sommetider.
  På altanen har jeg plantet også men der er koldt om natten det er de ikke så glade for.

  Like

  1. Man har perioder med farver – jeg er mest til kolde farver, og til skovhaven skal det helst være gule og hvide nuancer. Hvis du kan stille dem i et hjørne på altanen om natten – eventuelt i et minidrivhus – holder de længere endnu.

   Like

 3. Pudsigt: Jeg sang “Velkommen igen…” inde i hovedet hele dagen i går 🙂
  Hilsen Karen Margrethe

  Like

 4. Jeg bliver så glad når jeg ser på de primula du har i stuen og ude i drivhuset, de er så flotte. Jeg synes de er svære at holde, når de er inde. God weekend til jer ud i Skivholme. Knus Inger

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: