Sommerdrømme i små breve

Her i weekenden fik jeg bestilt lidt frø. Frø til sommerblomster. Med frøene kommer drømmene. Drømmene om en blomstrende have, hvor blomsterkørvelens hvide skærme nikker om kap med valmuer, der vajer for den lune sommervind. Ren poesi.

Blomsterkørvel i haven sidste år.

Virkeligheden er dog ofte knap så poetisk.

Der er nemlig mange trusler mod små, nye frøplanter. Først er der ‘forspires inde i marts-april’. For våd jord, for tør luft, for meget sol og for lidt sol. Her røg en del af spirerne allerede… Der voksede hvid mug på såjorden efter kun et par dage. Jeg syntes ellers, jeg havde været så omhyggelig…

I drivhuset, hvor de kuldekrævende blev sået ude tidligt? Der var der mus, der mæskede sig med de nye spirer.

‘Sås på voksestedet i april-maj’, så? Det kan da ikke gå galt? Jo. Det kan det godt. Jeg vil nødig ødelægge den gode stemning ved at skrive om de unævnelige, brune, slimede bæster. Men i nattens mulm og mørke var det slut med endnu et hold spirer.

Og da jeg endelig stod med en hel bakke Rudbeckia Sahara klar til udplantning?

Sahara i Lotte Bjarkes have – hun har ingen unghund…

Ja, så væltede Maggie bakken med alle de små ud over hele drivhuset, og der var kun fire, der overlevede. Ikke ret meget ‘flok’ over det.

Det er bedre at have hunde på marken end i drivhuset…

Alligevel prøver jeg igen i år. Ukuelig eller bare lidt dum?

Der er købt frø til blandt andet lyserøde valmuer,

Papaver rhoeas Shirley – foto fra Kerneliv.dk, hvor jeg også har købt frøene.

til blomsterkørvel og til de skønneste ‘solbrændte’ morgenfruer.

Calendula officinalis Sunset Buff – foto fra Kerneliv.dk, hvor jeg også har købt frøene.

Til hvide halv- og helfyldte stolte kavalerer som dem, jeg så i Claus Dalbys have i sommer.

Og til lyserøde evighedsblomster.

Helipterum reseum, også kaldet Rosenvinge. Yndigt navn. Fotoet er også her fra Kerneliv.dk.

Også en mere usædvanlig drivhusplante har jeg købt frø til. Tomatillo. Den uundværlige ingrediens i en grøn chilisalsa.

Nu får vi se, hvordan det går. Jeg vil gøre mit bedste, jeg er optimistisk, og jeg er bevæbnet til tænderne med Lotte Bjarkes bog i den ene hånd og en planteskovl i den anden.

Helt galt så det jo ikke ud i haven sidste sommer på trods af de mange kalamiteter – og det kommer det heller ikke til i år.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Sommerdrømme i små breve”

 1. Uh, du fik lige sået et par sommerdrømme hos mig også. Jeg har ellers betrygget mig selv i, at det bare kunne vente, mens jeg sidder indenfor med mit strikketøj. Men nu skal jeg have fundet noget blomsterkørvel m.m.

  Like

  1. Det er tid, for selvom de ikke skal sås endnu, bliver de bedste ting udsolgt. Det er ligesom at spørge efter en hue i en tøjforretning i februar, hvor det er koldt. De er allerede udsolgt i oktober, og i februar er der kun forårstøj 🙂

   Like

 2. Lige inden Brexit fik jeg taget mig sammen og sendt en ordre afsted til Chiltern. Blandt andet en dårende dejlig papaver Laurens grape, som er helt mørklilla. Jeg har prøvet før uden at få blomster, men i år vil jeg sørge for at klippe alt det skyggende i bedet , så den har chance for at komme i gang.
  Vel vil vi ej give op.

  Like

  1. Det lyder som den skønneste valmue. Det Brexit er noget hø for alle os planteelskere – og i det hele taget for kærligheden til det engelske – engelske haver, engelsk porcelæn, engelske slotte og herregårde – og de små landsbyer med den høje mordprocent 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: