Tilbehør til nytårsmaden

Det er med god grund, at der står oksemørbrad på menuen til nytårsaften hos rigtig mange. Bedre kød er det svært at finde. Men kød løftes af tilbehøret. Og det er der, der kan skabes lidt variation i retten.

Så hvad skal man lave af tilbehør? Det skal være noget, der også signalerer fest, ligesom oksekødet – eller dyrekøllen. For har man en jæger i familien, er der stor sandsynlighed for at se en helstegt dyrekølle eller dyreryg på nytårsbordet.

Helstegt dyrekølle er der opskrift på her – og der finder du også opskriften på den klassiske vildtsovs – den med blå ost og ribsgele. Helstegt dyreryg finder du her.

Men tilbage til tilbehøret. Jeg ville nok foretrække nogle fine og faste aspargeskartofler, lidt smørstegte, blandede svampe og en sprød salat – gerne den med den røde spidskål, der bestemt ikke kun er til jul. Helt enkelt tilbehør.

Eller en salat med portvinssyltede tranebær og glaserede valnødder. Enkelt tilbehør i høj kvalitet, så hver bid er en fornøjelse.

Men er det ikke til at finde aspargeskartofler i den rigtige kvalitet, er bittesmå Hasselback kartofler, drysset med sesamfrø også en god løsning. De er både lækre og dekorative.

En selleripure med karamelliserede selleritern er også festligt tilbehør, der gør sig lige godt til oksekød og til vildt.

Kan man ikke lide selleri, kan man lave noget tilsvarende med græskar.

Kartoffelmos med citron og kål er også en god ide.

Der er i det hele taget mange muligheder. Nu er det kun at vælge – og at få købt ind til det.

Det sidste er lidt af en prøvelse i de her dage. I går var jeg i Bilka, der jo er vores nærmeste, store supermarked. Der var virkelig trængsel. Jeg opgav at bane mig vej til mælkekøleren, for der stod folk så tæt, at man skulle tro, der ikke længere var noget, der hed corona. Jeg kørte i Rema på vejen hjem i stedet for, selvom deres øko-mælk er den i de der håbløse plasticposer.

Nå – pyt med det – held og lykke med valg og indkøb – og rigtig god næstsidste dag i det herrens år 2020.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.