Hvad med nytårsmenuen?

Man har dårligt nok fordøjet julemaden, julefrokosten, julebrunchen og alt det andet ‘jule’, før et nyt køkkenspørgsmål melder sig på banen: Hvad med nytårsaften?

Forretten skal efter min mening være ‘noget med skaldyr’. Gerne rejer, der er lette og friske – og samtidig er til at komme til for penge.

Sidste år skrev jeg om nogle af de lækre, kolde og friske retter med rejer, jeg kunne tænke mig. Det var blandt andet rejemousse, vandbakkelser med rejesalat og torsk med rejer og rygeostcreme til dem, der ikke får torsk til hovedretten nytårsaften. Det indlæg kan du se i sin helhed her: Forretter med rejer til Nytårsaften.

Hovedretten giver sig selv hos os, for vi holder nytårsaften med nogle naboer, der sværger til kogt torsk med alt det gode tilbehør. Bacontern, rødbeder, hakket, hårdkogt æg, fiskesennep og hvid sovs. Når vi har holdt nytårsaften selv, har det været med laksepakker med hummersovs efter opskriften i den gamle, udgåede Føtex kogebog med nytårsopskrifter fra årtusindskiftet.

Mange sværger til en god luns oksekød til nytår. Skal du stege en oksesteg, finder du her de helt generelle vejledninger. Er du mere til tournedos (og den fantastiske sovs, der kan laves til dem), kan du se en opskrift her.

Desserten må gerne være let og frisk. Noget med is eller/og frugt.

Nytår er en begyndelse – som årets morgen. Friskhed og lethed er det, jeg leder efter både i maden og i pynten, der rigtig gerne må være med hvidt og sølv. Noget, der får mig til at tænke på iskrystaller og sne.

Traditionelt, ja. Meeeen… der er jo som regel en grund til, at noget bliver en tradition.

Nu går jeg i tænkeboks – hmmm – måske rejemousse på salatbund i vandbakkelser?

God mandag mellem jul og nytår.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.