Mad med en lille smule jul

Hvis du gerne vil have en lille smule smag af jul i maden nu – ikke helt jul, for det er jo først på torsdag – er det appelsiner, nødder og mandler, ingefær, kanel, kardemomme og orientens andre varme krydderier, du skal have fat i.

Kyllingeschnitzel med sprød nøddepanering, mandariner og appelsinlikør.

De krydderier – og appelsiner – er ikke kun til desserter og kager. De kan også bruges til ‘den rigtige’ aftensmad. Et godt eksempel er julekylling.

Altså julekylling med appelsin og en hel håndfuld krydderier. Det smager og dufter af jul, men er alligevel langt fra selve julens traditionelle retter. Appelsinen giver friskhed og syre, og allehånde, kardemommefrø og laurbærblade giver den krydrede smag. Hvis du ikke har prøvet den, skulle du tage at gøre det.

Julekylling med appelsin, allehånde og kardemomme – og en hel del andet…

Den samme krydderiblanding kan du også bruge til mørbrad – eller til en langtidsstegt nakkesteg.

Du kan også nøjes med at give tilbehøret et strejf af jul. Søde kartofler glaseret med chili, honning og kanel for eksempel. Kanel er jo juleduften over dem alle.

Søde kartofler glaseret med honning og kanel

Vil du gemme julesmagen til desserten er det her simpelthen min yndlingsdessert. Appelsinbåde med honning og kanel. Det er en let dessert – både kaloriemæssigt og arbejdsmæssigt (når først, du har fileteret appelsinerne), og den kan spises, som den er eller med en klat is til.

Dessert med kanelmarineret appelsin.

Man kan altså sagtens få lidt jul i maden uden at gå selve julemiddagen i bedene. Og det er jo ikke så ringe endda.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Mad med en lille smule jul”

  1. Det ser dejligt ud! Man kan også lave grøntsagsretter med supplement af nævnte ingredienser.. Snittet rosenkål, porregrønt, granatæblekerner og appelsiner og kryddderier. Fisk kan gravas med de samme ting. Det kan blive forrygende.

    Like

Der er lukket for kommentarer.