December er også småkagetid – i større eller mindre mængder

Når den første julepynt er sat frem, når adventskransen, kalenderlyset og dørkransen er på plads, og lysene er sat op udenfor, er det tid til at få bagt lidt småkager. Julesmåkager.

Jeg bager ikke så mange forskellige slags. For helt ærligt: De bliver ikke spist. Hvorfor skulle man løbe livet af sig for at være superhusmor, når man bare skal smide bløde kager ud i juni? Men nogle skal der nu til. En december uden småkager er lidt tam.

Jeg vælger en af de klassiske slags julesmåkager – som regel brunkager efter Mette Blomsterbergs opskrift (uden syltet appelsin og pistacienødder – appelsinskal i stedet for) eller måske vaniljekranse. Og så bager jeg hvert år de to slags her, der er blevet klassikere hos os.

Cookies med kanel, mandler og tranebær – de grove og lidt klumpede småkager, der bare smager så godt. De meget grofthakkede mandler og de hele tranebær giver lidt at tygge på. De er gode til en kop varm te eller kaffe, når man kommer ind udefra.

Småkager med kanel, mandler og tranebær.

Og så bager jeg også de krydrede småkager med rosmarin, appelsin og meget mere. De er ikke så hurtige, men de er vildt gode med alle de små smagseksplosioner fra de mange ingredienser.

De ser uskyldige ud, men de er fyldt med smag – og en lille smule spark til smagsløgene.

I år vil jeg bage dem uden vaniljestangen. Vanilje i en ordentlig kvalitet er bare blevet så dyrt, at man skal være meget glad for vanilje for at investere i dem. 90 kroner for en god vaniljestang? Det er jeg simpelthen for nærig til. Det bliver et drys vaniljepulver i stedet for.

Og det får mig videre til dagens tanke: Hvis du ikke orker at bage et dusin forskellige småkager, så lad være. Hvis du har tiden og lysten, så bag alle dem du vil. Alle de juleting, der gør glad, er værd at gøre. Men er det mest en plage, så lad være. Det gør ikke noget. Det bliver jul alligevel.

Men husk: Det meste småkagedej kan faktisk fryses og tages op, så man kan bage mindre portioner ad gangen og ikke stå ved køkkenbordet i timer og få ondt i ryggen, mens bageplader køler af, og alle overflader er dækket af mel og bagepapir med kager, der venter på deres tur i ovnen. Det var måske en ide at lave en tre-fire forskellige slags dej, der kan fryses og bage bare en plade af hver i første omgang? Det gør livet nemmere – og det betyder friske kager hele december.

Nu er stjernen i vinduet ovenpå også sat op. Det er dagens udvikling på pyntefronten. Den lyser lige nu i den grå dag og giver decemberstemning på hele førstesalen.

I eftermiddag vil jeg se lidt på pynt til soveværelset. Det er så hyggeligt, når der er gjort lidt i alle husets rum.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “December er også småkagetid – i større eller mindre mængder”

 1. Jeg elsker at bage men er faktisk ikke så meget til småkager, så jeg bruger dem som regel som værtindegaver, overraskelsesgaver eller bare som noget sødt til hvis vi får gæster (hvilket vi jo så stort set ikke gør i år, men…).

  Like

 2. Jeg kan huske i min barndom, stod min mor en hel dag fra tidlig morgen til aften og bagte 5-6 slags småkager, og de blev spist hver og en. Idag bager jeg to måske tre slags. Min mors gamle opskrift på klejner er et must og så har jeg en opskrift fra Hyttemeiers på hendes brunkager, den slår aldrig fejl. Der er noget ved de gamle opskrifter, de virker hver gang.

  Like

   1. Ja, jeg tror du har ret i, at der er mindre sammenrend i dag. Dengang var der altid nogen, om det var dyrlægen, smeden, naboer og andre, så kom de ind til kaffe. Måske der også var bedre tid eller man tog sig tid til det. Der blev i hvert fald lavet mange kander kaffe i vores køkken.

    Like

 3. Jeg tror, vi skal prøve både dine cookies og de små krydrede – en lille portion af hver. Måske i weekenden – børnene klager over, at vi kommer sent igang med julebagningen hvert år.
  Ift. vanille køber jeg en pakke med flere stænger online (hos Uganda Kaffe vist). Og så klipper jeg dem enkeltvis i små stykker og blender dem med rørsukker, så vi får hjemmelavet vanillesukker og bruger hele stænglen. Det er desværre blevet alt, alt for dyrt kun at bruge kornene.

  Like

  1. Ja, det er vildt dyrt. Jeg har hørt, at de har haft en dårlig høst de senere år, og at det er derfor. Men når først en ting er steget i pris, falder den sjældent igen. God fornøjelse med bagningen!

   Like

   1. Jeg er begyndt at bruge vaniliepasta i stedet for stænger.
    Jeg har også bagt cookies idag ,med Rice crispies og chokolade. Min datter har lånt mig en kagebog, jeg tror med bagtanke😋

    Like

   2. Dejligt at have så klog en datter 🙂 De lyder gode – det eneste problem er bare, at man så skal købe en pakke Rice Crispies, og hvad med resten? Det samme gælder de gode guldkorn-kager…

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: