Græsplænen forsvinder i skovhaven

Skridt for skridt forsvinder græsplænen i skovhaven – den græsplæne, der virkelig heller ikke er meget andet end en mosplæne. Over den seneste uge er der anlagt endnu et bed, og det er så det andet i år.

Det går stille og roligt, for det er jo ikke helt gratis at anlægge nye bede, selvom jeg deler og flytter fra resten af haven.

Gangene mellem de blødt formede bede er indtil videre klippede græs/mos stier. Vi overvejer at lave ‘rigtige’ stier af en slags, men det er altså hårdt arbejde at grave deromme. Der er et tæt net af rødder fra de mange store træer, der omgiver skovhaven, og hvis kroner lukker loftet helt over dele af den om sommeren.

Også det nyeste bed holder sig til de lyse nuancer. Lysegule som månestrålen her, som jeg befriede fra det mørke sted, hvor den havde stået i flere år uden en eneste blomst. Nu kommer der faktisk et par blomster, så det blev den da vist glad for.

Og lysegule som den skønne staudesolsikke, Lemon Queen, som jeg havde købt som noget helt andet. Det gør ikke noget da – Lemon Queen er sådan en fin plante.

Den store, gule staudekongelys har også fået plads der sammen med vintergrønne græsser – altså henholdsvis star og skovfrytle, men lad os nu kalde dem græsser for nemheds skyld. Imellem stauderne og græsserne har jeg lagt en hel masse forårsløg. Hvide krokus, hvid snepryd, Spring Green tulipaner, Thalia narcisser osv.

Der er plads til masser af mere i bedet. Men nu holder jeg for nu, for jeg håber, at Haveselskabet arrangerer en eller flere ture til nogle af gartnerierne i det østjyske næste år. For eksempel Gartneriet Pedersen. De laver altså bare lige den slags planter, vores have – og krukker – godt kan lide. Sunde, stærke og altid lige lidt mere spændende.

Når man køber tøj, kan man gå ind i en butik, der har et godt udvalg af ens yndlingsmærker. Det er anderledes i plantecentrene. Der kan man sjældent finde afdelinger for planter fra navngivne gartnerier. Og det er også sjældent, at de har ret meget fra hvert gartneris sortiment. Ser man gartneriernes opslag på Instagram og Facebook, er der masser af spændende planter, men tager man i Plantorama eller Bilka, har de kun en lille smule af det, og så kan man ellers være heldig at snuble over noget andre steder.

Var det en ide at følge op på, Plantecentre? Smukt sammensatte borde med et bredt udvalg af de enkelte, danske gartneriers sortimenter?

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Græsplænen forsvinder i skovhaven”

 1. God idé. jeg synes også, at det kan være en svært at opstøve de fine varianter, der vises på Instagram og hos nogle bloggere.
  Spændende med bedudvidelse. Jeg har selv været i gang med de første spadestik under havens store eg. Det bliver et flerårigt projekt, men hænger også sammen med et væld af andre planer for haven. Men et par buske og et par stauder har jeg sat, og så ryger der måske nogle flere m2 næste år.

  Like

  1. Det er da også dejligt at have sådan et langtidsprojekt. Det er vores skovhave også, og så ved man altid, hvad man er på jagt efter til haven 🙂 Vi må se at få gjort noget ved de kedelige plantecentre!

   Like

 2. Det var da en rigtig god opfordring. Jeg synes også det et de samme typer man ser år efter år og sjældent nogle nyheder. Godt nok har jeg kun en altan og derfor ikke så mange have planter, men det samme gælder faktisk også for stueplanter.

  Like

Der er lukket for kommentarer.