Farver på afveje

De senere år har jeg gjort rigtig meget for at farvekoordinere havens bede og flytte blomster i samme farveskala derhen, hvor de hører til og tager sig bedst ud.

Jeg holder af alle farver, men ikke sammen i én pærevælling. De må godt passe lidt sammen.

I skovhavens bede er det de kølige farver – mest hvid og lysegul, der dominerer. Det er de farver, der lyser i skyggen. Måneskinsfarver. Jeg er helt pjattet med den sarte lysegule, og jeg er altid på jagt efter blomster i den nuance.

I blomsterhaven er det de blå og rosa nuancer – med hvidt som kontrast. Det ser frodigt og cottagehaveagtigt ud. De farver er dejlige i den del af haven.

Det er lykkedes helt fint med farvekoordineringen. Generelt. Men alligevel sker det, at nogle farver kommer på afveje. For nylig fik jeg en stor kongelys, der egentlig skulle have hvide blomster og også lys midte, men en lille efternøler afslører, at den faktisk er gul.

Det samme gælder den høje her – købt på et plantemarked. Den skulle skulle have været en lidt ubestemmelig lillarød ifølge billedet – en farve, der ville stå så godt til glasperlebusken ved siden af. Den viste sig bare også at være gul.

Ikke et ondt ord om det. I går blev de bare gravet op igen og flyttet derom, hvor de farvemæssigt hører til: I det nye bed i skovhaven, som jeg kun lige er begyndt at plante til. De første strøg på et blankt lærred.

Sikke et held, det lige er plantetid nu, hvor de to afslørede, at de var kommet på afveje.

Når man flytter én plante, starter dansen. Der bliver plads til noget andet der, hvor det første stod, så der skal den der flyttes over, så den der kan få dens plads, og så bliver der plads til den der, hvis jeg også flytter den der… Man er – heldigvis – aldrig færdig med haven.

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.