Det er ikke en skvalderkål

Jeg har flere gange kigget på den her grønne og hvidbrogede plante i skovhaven hos Claus Dalby og tænkt: Modigt, at importere skvalderkål i en have – ganske vist broget skvalderkål, men alligevel skvalderkål?

Højst i en krukke, som hos Fru Pedersen, tænkte jeg. Uanset, hvor flot den er. Men kunne Claus Dalby virkelig finde på at sætte skvalderkål i sin have? Det lød usandsynligt.Jeg spurgte derfor Claus Dalby om planten, og han fortalte, at det da bestemt ikke var en skvalderkål, men en Peucedanum Daphnis. Ok…  det meget lidt mundrette navn kendte jeg ikke, og jeg skrev det derfor ned på telefonen, så jeg kunne slå det op senere.

For hvidbrogede planter, også hvidbrogede planter som den her ikke-skvalderkål, lyser smukt op i skyggen, og planter, der lyser i skyggen, kunne jeg godt bruge flere af i skovhaven ved spejbassinet, hvor der skal flyttes en del rundt her i september.

Jeg fandt planten på nettet. Den er også kendt under det noget mere mundrette navn Masterwort. Mesterurt på dansk. Der står, at den ikke er en imperialistisk plante, der vil stræbe efter at overtage verdensherredømmet med underjordiske udløbere som skvalderkålen, men en velopdragen staude med en pæn og ordentlig rodklump. Ligesom skvalderkålen får den smukke, hvide skærmblomster, men eller dyrkes den mest for bladenes skyld.

Jeg kiggede tilbage i billedarkivet og fandt den brogede skvalderkål, som Fru Pedersen fornuftigt nok har i en krukke. Og når man ser de to planter sammen, er forskellen tydelig. Mesterurtens blade er større, og den grønne farve er mere kølig.

Den er nu på listen over planter, jeg godt kunne tænke mig til skovhaven. Peucedanum Daphnis… Jeg skal bare finde et sted, hvor de har den.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Det er ikke en skvalderkål”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: