Morgentåge som regn – med stinkbombeeffekt

Her mellem bakkerne oplever vi tit et særligt vejrfænomen. Tommetyk morgentåge. Udsigten forsvinder helt i de tætte, lavthængende skyer.

Det tager kun nogle timer. Når solen får magt, brænder tågen af, og landskabet dukker igen ud af disen.

Men lige nu, er verden som pakket ind i vat. Det er svært at kalde det en skøn sommermorgen af den slags, der indbyder til morgenmad på terrassen. Alligevel har det nu sine fordele: væden drypper fra træerne som regn.

Og regn har vi alvorligt brug for. Græsset er gult, og de store træer er begyndt at smide bladene for at spare på vandet.

Men, spørger du sikkert, hvad har det med stinkbomber at gøre? Jo, der er endnu en grund til, at tågen gør det mindre sjovt at spise morgenmad ude. En stor mark lige på den anden side af åen er blevet høstet, harvet og… jordforbedret. Mange, mange tons af velomsat komøg er spredt ud – to store møgspredere kørte det meste af en dag – og ja – det lugter. Af rådden lort for at sige det på en delikat måde.

I går morges var det lige så slemt – der var også tåge, men resten af dagen, hvor det var tørt, og vinden var med os, kunne man ikke lugte noget. Tågen trækker lugten ud og fordeler den trindt om land i den fugtige luft. Det første dybe åndedrag i dag fik mig til at smække vinduet i med en styg ed, før jeg langsomt åbnede det igen. For lukker man vinduet, fanger man lugten indendørs.

Nu skal man ikke brokke sig over gyllelugt, når man bor på landet. Jeg bliver så sur, når nogen gør det. Det er et grundvilkår, når man bor mellem marker, og det er så få dage om året, det virkelig er slemt.

Når den ækle stank rammer næsen, skal man smile og sige tak til sin bondemand for, at han orker at køre i gyllestank hele dagen for, at vi alle sammen kan få mad på bordet. Så tak! Men – jeg ville da godt nok ønske, at tågen snart klarer op igen og tager lugten med sig. Sådan hen ad ved 10 tiden plejer det at være, så om en times tid bliver det bedre.

God lørdag

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.