Stikkelsbærsyltetøj med ingefær: Når der går husmor i de sidste feriedage

Det er slet ikke så ringe, når der går gammeldags husmor i de sidste feriedage. Når der plukkes, skylles, fryses, syltes og bages. Det er sådan en god følelse at lægge på lager af sommerens skatte. (Og at prøvesmage undervejs.)

Kilovis af solbær, kilovis af hindbær og nu også stikkelsbær fra de prikkende, stikkende buske, der er kommet helt af sig selv med en fugl engang.

At gå ud med tomme skåle og gå ind med fulde er en dejlig følelse. At man så er stukket og brændt og prikket efter Bærjunglens lumske overgreb? Det hører med.

At tage lidt solbær fra til en solbærkage, der kan komme i ovnen, mens stikkelsbærrene koger til syltetøj, og der bliver ryddet op i køkkenet igen? Så er der styr på verden – i hvert fald på min verden.

I dag vil jeg plukke flere solbær.

Derefter skal buskene have lov at stå nogle dage, så de bær, der før var gemt i skyggen, kan modne. Jeg vil gå en hindbær-runde. Hindbærrene synger på sidste vers nu, og der er ikke meget at komme efter. Jeg vil også plukke en skål stikkelsbær mere, før de bliver helt modne. Denne gang til fryseren. I går måtte jeg lige prøve at lave syrligt sødt stikkelsbærsyltetøj med ingefær. Det får du opskriften på her:

800 g halvmodne stikkelsbær
1 spsk fintrevet ingefær
400 g sukker
Rød melatin og lidt ekstra sukker til at røre melatinen ud i.

Varm langsomt stikkelsbærrene op til kogepunktet. Tilsæt ingefæren og lad det koge, til bærrene er kogt helt ud. Tilsæt sukkeret og lad det koge med et par minutter. Brug rød melatin efter anvisningen på posen, skum af og hæld på rene glas. Luk glassene med det samme.

Hvis du ikke vil bruge melatin, skal der mere sukker i, og sukkeret skal koge med længere. Det giver også en sødere marmelade. Den er er syrligt sød, og sådan kan jeg godt lide det.

Med derudefra i dag vil jeg også tage et stort bundt rosmarin og en stor pose salvieblade. De kan begge fryses, og så er der til vinteren. Der er noget helt grundlæggende i at høste og lægge på lager.

Det føles godt, og det er lidt hyggeligt at stå der og plukke og plukke, mens den lille, frække gærdesmutte skælder ud over min indtrængen på dens territorium. Jeg gør den ikke noget, og jeg går jo igen. Men en sang fra de varme lande skal man lige have med på vejen.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Stikkelsbærsyltetøj med ingefær: Når der går husmor i de sidste feriedage”

 1. En dejlig variant af stikkelsbærsyltetøj er med brun farin. Lige dele bær og sukker. Vanillestang 1/2 til 500 g syltetøj koger med og øses op i glassene. Stikkelsbærrene skal helst være halvmodne.

  Like

  1. Den lyder for sød til mig, men jeg er sikker på, at rigtig mange vil kunne lide den. Vanille og puddersukker er generelt et stort hit. Jeg vil hellere have marmelade, der enten er lidt bittert eller snerper lidt. Det er nok de hærgede, gamle smagsløg 🙂

   Like

 2. Dejligt med noget på lager til når det bliver vinter, er meget lang tid siden jeg har smagt stikkelsbær men solbær prøver jeg at få fat på hver år.
  Min gamle nabo på 92 år laver altid rysteribs og har lige været forbi med et glas til mig. Det smager dejligt. God fornøjelse med at samle til sener.

  Like

  1. Mmmm – rysteribs – det er mange år siden, jeg har smagt det 🙂 Der er ikke mange, der har stikkelsbær i haven mere, og vi ville nok heller ikke have det, hvis ikke fuglene havde sået nogle buske engang…

   Like

Der er lukket for kommentarer.