Nemt og lækkert til ferien: koldt tilbehør til sommermaden

Ferietiden nærmer sig – forhåbentlig med masser af udetid. Også på hverdagene i ferien er det godt med lidt lækkert, men det skal ikke være besværligt. Kun godt.

Derfor kommer der her opskrifter på lidt anderledes koldt tilbehør, der kan laves i forvejen: dips, salater og dressinger, der kan give det lille pift til sommermaden. Det er gennemprøvede retter, man kan lave på forhånd, som jeg griber til hver sommer – og også ind i mellem.

Først et par saucer/dressinger, der er gode at have på repertoiret:

Ranch dressing skal der til. Den er både blød og frisk, og den kan krydres med krydderurter og krydderier, lige som du har lyst til. Og den kan bruges både på salaten og i kartoffelsalaten – eller som dip. Husk at købe en liter kærnemælk. Resten af mælken kan du bruge til hjemmelavet majsbrød, amerikanske biscuits eller kylling marineret i kærnemælk.

En god barbecuesovs skal der også til. Den bedste hjemmelavede, jeg kender, er den med Jack Daniels Tennessee Honey. Den er rørt sammen på et par minutter, og den kan bruges både som marinade og som ‘ketchup’.

Rævesovs – den, der er så god til gravad laks, som er dyr at købe, men billig at lave. Den kan også bruges til skinke og andet røget kød – og den er altid populær. Vil du også lave gravad laks, er det her den nemme opskrift, og det smager altså også godt til en sommerfrokost.

Og så videre til et par gode dips til chips, brød eller grøntsagsstave. Her er et par alternativer til hummus, pesto og den sædvanlige cremefraiche dip:

En lysegrøn ærtedip med kørvel – frisk og lækker. Den kan også laves med mynte og citron. I opskriften serveres den varm som tilbehør, men kold som dip er den rigtig god.

Auberginedip er cremet og krydret – ikke mindst god til sprødristede brødhapsere – dem er er også opskrift på.

Den klassiske oliventapenade er vi vilde med derhjemme.

Skal det være mere asiatisk, er 2 dl soja, som man koger til sirup med 150 g sukker, limesaft fra en lime og en god spsk fintrevet ingefær, genial til grøntsager. Man kan også lave den sød-stærke thai dip selv.

Og til sidst et par sommerfriske salater:

Cantaloupe salat – jeg kunne spise en stor skålfuld helt selv.

Og det samme gælder for den thai-inspirerede agurkesalat. Lav endelig rigeligt – den bliver spist op. Helt op.

Leder du efter mere substantielt tilbehør, kan du kigge her for at finde tilbehør til grillmad. Eller i det hele taget bladre lidt rundt i kategorien Grønt og tilbehør.

Er du mere til at kigge billeder og sige: Nøj, det ser godt ud, så gå ind på Pinterest og se på Mad fra Dalsgaard i Skivholme. Her har jeg billeder og links til rigtig mange og gode opskrifter til både sommer og vinter.

Velbekomme – og god tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: