Ipomoea – snerlen, der giver søde kartofler

Mon ikke det er syttende gang, jeg skriver, at søde kartofler faktisk ikke er kartofler, men rodknolde fra en snerle? Mindst syttende gang. Nu har jeg været så heldig at få netop sådan nogle snerler – pragtsnerler er de, og de har det skønneste løv.

Jeg har fået fire slags, og ud af dem skulle de tre faktisk kunne give lidt søde kartofler. Slet ikke som i varmere egne, men måske bare et par små stykker til efteråret? Hvis ikke, vil de i hvert fald have pyntet hele sommeren.

Den brogede er en ren prydplante. Den er god til at pryde – farvespillet er enestående.

Dem, der skulle kunne give kartofler, er den mørke, mørke skønhed her.

Den klart lysegrønne, der lyser som foråret selv.

Og den mørkere grønne med de fligede, næsten vinbladsformede blade.

Når man kender snerler fra naturen, er man ikke i tvivl om, at de hurtigt vil komme til at fylde godt – og at de kan sno sig om hvad som helst. De skal derfor ikke blive herinde i drivhuset, hvor de søgte ly, da de kom hjem i et typisk juni-haglvejr. Men de ser fine ud derinde lige nu, så de får lige en uges tid som pynt, før de kommer i større krukker og i jorden i haven.

Det er jo så dejligt at have et pynteligt drivhus.

Jeg fik planterne af Henning Pedersen, der har Gartneriet Pedersen. Da jeg var på besøg der i marts (se mere om det her, her og her), fik vi under rundvisningen snerlebørnene at se.

Henning Pedersen lovede mig, at jeg måtte komme forbi senere på året, når de var klar, og få et par stykker med hjem. Det var smukt gjort af ham. Nu står de her – og jeg glæder mig til at følge dem i løbet af sommeren.

For løvets skyld primært.

For søde kartofler dyrker man i varmere egne, når det er for alvor. Men hvad er der nu galt med at have nogle planter bare for sjov? Jeg har hørt, at de er brugt i Tivolis store krukker, hvor de fylder og hænger ud over kanten i et væld af smukke blade.

Hvis du også har fået lyst til at få et par Ipomoea, har jeg set dem i Billigblomst i går til en tyver. Og skulle du få haven fuld er der her en hel række opskrifter til inspiration: Opskrifter med søde kartofler. Det er jo med at være klar!

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Ipomoea – snerlen, der giver søde kartofler”

  1. Du nævner slet ikke de overordentlig store, smukke og farverige blomster de får! Eller er det en anden sort af Ipomoea? Det tror jeg nu egentlig ikke…..efter at ha besøgt Wikipedia.😉

    Like

  2. Det må være flot og frodigt at se dem hænge ud over en krukke.
    Jeg vil kigge efter dem, når jeg skal besøge gartneriet med Haveselskabet næste onsdag 👍
    Kh Lisbeth

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: