Noget lavt og stedsegrønt – i skygge? Hjælp søges.

I dag er jeg nødt til at spørge om ideer. Ideer fra alle jer havekyndige læsere. Jeg har selv nogle halvbagte ideer, men lidt input og inspiration kunne være rigtig dejlig at få. Jeg har nemlig et tomt bed.

Historien er, at der omme på skyggesiden af vores hus stod en stor, stor kristtorn. Den måtte lade livet i oktober. Den var ellers rigtig flot, og jeg havde haft den med i en potte fra vores gamle hus for 16 år siden. Snøft.

Nu er der et tomt stykke, der snart vil blive ædt af skvalderkål, hvis ikke jeg gør noget – nu.

Min plan er noget med lave, stedsegrønne buske ind mod muren. Men hvilke? De må ikke komme til at gå op over vinduerne, så en meters penge eller deromkring. Så noget lavt, noget stedsegrønt og noget meget skyggetålende. Det er store krav.

Foran buskene ovevejer jeg vintergrønne storkenæb – jeg har kigget på White Ness, der skulle være vintergrøn – billedet er fra Blomstertøsens Have

og også på Silverwood for farvens skyld. Andre vintergrønne, bunddækkende stauder, der kan holde skvalderkålen i ave? Bortset fra lav kulsukker, som jeg allerede har flere steder i haven?

På dækslet, der ikke igen må forsvinde, skal der stå en lav, bred skålkrukke, der dækker for betondækslet – hvad kan jeg komme i den, der kommer igen og igen – måske en lav stedsegrøn – eventuelt suppleret med lidt årstidens blomster? Måske en krybende, hvidbroget benved?

Jeg vil meget gerne høre forslag, for jeg skal jo ud og investere, og det skal bare være i det rigtige. Og jeg vil ikke igen have sådan en fyr her ind for at grave mine planter op. Det er virkelig alt for traumatisk.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

16 kommentarer til “Noget lavt og stedsegrønt – i skygge? Hjælp søges.”

 1. Greb lige min “bibel” Hvilken plante hvor, af Jane Schul. Der er side op og side ned om skyggetålende planter. Og det både stauder, buske, træer, sommerblomster samt sommerløg og -knolde. Det er en bog man ikke kan klare sig uden. En del nævnes også som tørketålende -omend man naturligvis må tilgodese deres behov ved plantering. Der er virkelig mange at vælge imellem og det ser ud til at kunne blive meget smukt.
  Helleborus og Hosta er gode mod skvalderkål -når de ellers kommer i vækst. Der findes en lav lille kulsukker Syncytium Grandiflorum, som virkelig giver skvalderkål kamp til stregen. Glæder mig til at se, hvad du finder på!

  Like

  1. Hej Susanne,
   Det er en helt fantastisk bog, som jeg også har brugt meget. Den lave kulsukker har jeg flere steder i haven, og den er god nok – skvalder kan ikke klare sig imod den.
   Hosta undgår jeg helst, fordi vi bor ud til græsmarker med mange snegle 😦

   Like

   1. Hej Karen. Jeg så på et tidspunkt en udsendelse fra Gardeners World, hvor de besøgte en plantesamler af Hosta. Der var Hosta i alle størrelser og farver. Ikke en eneste havde sneglebid. Intervieweren spurgte så til det, og han svarede, at de lavede et dekokt af hvidløg, som fortyndet blev sprayet over hver enkelt Hosta sommeren igennem. Jeg har ikke haft stunder til at prøve det selv, men i år tror jeg, det skal testes. Så skal jeg meddele dig det.

    Like

 2. Forslag til bedet i skygge: lav kirsebærlaurbær,Sarcoccocca,Itea,Leucothoe,Buxus coreana,Skimmia plus flere,der ikke er på listen,men er i planteskolen som ukendte nyheder. En del af dem blomstrer om vinteren. Jeg bruger juleroser til at kvæle skvalderkålen. Hasselurt er også meget effektiv,da den er stedsegrøn. Held og lykke.

  Like

 3. Der findes en vintergrøn klatrehortensia, men den er længe om at komme i gang. Anne Marie Lønbæk kan måske skaffe den. Bunddække tænker jeg på skovmærker, de breder sig flittigt i min skov.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Er skovmærker vintergrønne? Det mener jeg ikke, de er, men der er måske nogle af dem, der er det? Det med det vintergrønne er lidt vigtigt, for så holder bladene skvalderen ude hele året, og det er pænt at se på.
   Kh, Karen

   Like

   1. Hos mig er de stort set vintergrønne, de begynder bare forfra her i foråret. Jeg har dem ikke der, hvor jeg har skvalder, så jeg kan ikke garantere, men de breder sig flittigt og dufter dejligt her om foråret.

    Like

 4. Hvad med en Gallicarpa (Glasbær) som overstander? Ikke vinter GRØN men meget smuk med de lilla bær. Den bliver heller ikke så voldsom. En lille busk som brogetbladede benved kan nemt klippes og holdes i ave, og spiller godt sammen med mørkt grønt bunddække.

  Like

  1. Vi har glasbær i bedene foran huset – de er så dejlige. Men der er ikke meget at se på om vinteren, når fuglene har guffet bærrene. Brogetbladet benved har jeg også kigget på. Jeg har den to steder – en opret og en krybende, og de giver dejligt med farvespil. Med dem i baggrunden og med vintergrønne stauder foran kan det blive rigtig godt.

   Like

 5. Kære Karen
  Hvis ikke I ser bedet om vinteren og skal have decideret stedsegrønne buske, så er jeg sikker på, at Bølgetkronet storkenæb kan udkonkurrere skvalderkålen. Den tåler skygge. Og en hel del tørke. Blomstrer i forsommeren. Er stort set stedsegrøn. Danner tæt tæppe. Eneste udfordring er at begrænse den. Ikke fordi den sætter rodskud, men dens tue vokser godt til. Jeg har den selv sammen med bl.a. Lodden løvefod. Og storkenæbben får med spaden en gang imellem. Den frøsår sig også villigt, men de er nemme at luge væk, og i græsset omkring bedet er det jo lige meget. Min hedder ‘Phaeum’ og den er desuden let at kende i småplanterne, da den har mørke tegninger på bladene.
  PS og jeg har løgplanter om foråret. De lidt høje narcisser vil kunne komme op igennem bladene, hvis ikke bedet er for mørkt.
  Spændende projekt. Jeg glæder mig til at følge med.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Der er temmelig mørkt. Der er skygge fra skrænten mod syd og øst, og der er skygge fra huset mod vest. Den høje bakke overfor huset giver skygge fra nord. Så det er virkelig skyggetålende planter, der skal til. Vi ser bedet, hver gang vi går rundt om huset, så det må gerne være vinterpænt også. Mange krav…
   Jeg har et par bølgekronede storkenæb, jeg kan flytte derom. Det er da et forsøg værd 🙂
   Kh Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: