Selvfølgelig skal vi da have lammekølle

Selvom vi kun er os to herhjemme (og kræene, selvfølgelig), skal vi nu alligevel have lammekølle påskelørdag. Resterne kan jo bruges til andre retter, eller de kan fryses ned og bruges en anden gang.

Her er der links til, hvordan man håndterer sådan en lammekølle – og ideer til tilbehør og til, hvad man kan lave af resterne.

Lammekølle i ovn er klassikeren. Krydret med hvidløg og rosmarin. Her er opskriften på, hvordan man steger sådan en størrelse. Det bliver altid godt.

 

Lammekøllen kan også steges i en kuglegrill. Det er min foretrukne version – lam har godt af lidt røg. Bliv ikke skræmt over kødets farve – det er røgens skyld. Kødet bliver rødligt, selvom kernetemperaturen er der, hvor den skal være, nemlig på 64-67 grader.

Lam kan tåle både røg og krydderier. Normalt marinerer jeg lammekøllen i mindst nogle timer og gerne natten over. Her er opskrift på en god og krydret marinade.

Marinaden kan også bruges til andre udskæringer af lam. For det behøver jo ikke være lammekølle, vel? En lammeryg er også lækker, og kødet – selvom der ikke er så meget af det – er noget af det møreste. Sådan en er der opskrift på her.

Og hvis man gerne vil nikke til traditionen med lam, men hellere vil have en hot og spicy gryderet i stedet for en steg? Her er en indisk inspireret opskrift, du kan gøre lige så hot, som du magter. Masser af grøntsager, masser af krudt – og en rigtig god anledning til at smovse i Mango Chutney.

Her ligger kødet og hygger sig i marinaden af løg, hvidløg og ingefær.

Er der planer om en picnic, hvis det gode vejr holder, kan man tage lammet med i form af krydrede lammepirogger. Mynte, kanel, chili og andre gode sager giver det hakkede lammekød smag. Piroggerne kan sagtens spises kolde.

En vigtig ting ved lammekød er at skaffe sig af med fedtet. Lammefedt har en meget karakteristisk og ikke særlig behagelig smag. Men behold fedtet på under stegningen – det holder kødet saftigt.

Tilbehør til lammekød kan du få ideer til her: Tilbehør til lam

Og resterne? Dem kan du se ideer til her: Restemad af lammekølle

God Skærtorsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Selvfølgelig skal vi da have lammekølle”

  1. Det ser så lækkert ud og gode forslag til tilbehør. Også en fin enkelt dekoration, let og elegant.
    Rigtig god påske og tak for al inspirationen🐥🐥🐑🐑

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: