Køb blomster, køb blomster

De danske gartnerier er i krise. Alvorlig krise.  De store drivhuse er lige nu fyldt med planter og blomster til en samlet værdi af mere end 800 mio. kr. Det er altså mange penge. De planter og blomster er sået, priklet, passet og plejet, så de er klar til forårssæsonen.

Men eksporten til blandt andet Frankrig, Tyskland og Østrig er stoppet på grund af coronakrisen og butikslukninger i de lande. Og her i Danmark er der også færre end normalt, der køber planter og blomster.

Gartnerne må se i øjnene, at deres livsværk kan visne – helt bogstaveligt talt.

Gartnerier er ikke som enhver anden produktion. Der er kærlighed, omsorg og pleje i hvert eneste skridt for at få planterne til at vokse og trives. De kan ikke spare ved at sende de ansatte hjem. Planterne skal jo passes. De er levende.

Og blomsterne kan ikke lægges på lager til efteråret. De skal ud nu. De skal ud i vores haver og hjem.

Hvis vi fortsat vil have mulighed for at købe gode, sunde, danske planter, så er det altså nu, vi skal op med nogle af lommepengene. Og hvad kan virke mere opmuntrende i den her tid end lige netop skønne forårsdekorationer?

Eller krukker i haven?

Selvom vi ikke skal holde store påskefrokoster, skal vi da alligevel pynte op derhjemme. Både i huset og i haven. Der er ingen, der siger, man ikke må være glad og blomsterrig i en corona tid. Det er ren win-win, for vi får smukkere hjem og haver, og gartnerne får en lidt bedre chance for at overleve.

Men hvad med at gå ud og købe blomsterne? Skal man ikke holde sig hjemme? Jo. Man skal holde sig hjemme mest muligt.

Det forhindrer bare slet ikke en i at købe blomster. De fleste plantecentre har åbent. Plantecentrene er store og åbne, og med de rigtige forholdsregler (afstand og håndsprit) kan vi sagtens tage en tur i plantecenter. Jeg skrev om mit besøg i Billigblomst i sidste uge. Det var fuldt ud forsvarligt.

Supermarkederne har også blomster. Tag vibeæg eller primula med hjem i dag sammen med mælk og æg.

Plantorama har lavet ‘klik og hent’, hvis man ikke føler sig tryg ved at gå ind i butikken. Du bestiller på nettet og henter din pakkede kasse med blomster. Det vil jeg undersøge lidt nærmere.

De fleste andre plantecentre kan du ringe til, bestille og få sat blomsterne på parkeringspladsen – eller endda bragt ud. Med mobile pay kan vi betale uden at røre penge.

Ugen før hele Danmark lukkede ned, var jeg på besøg hos Gartneriet Pedersen ved Hørning. Det skrev jeg om i tre indlæg for et par uger siden, før verden gik af lave. Dem kan du læse her:

Der var de i fuld gang med alle de dejlige påskeblomster og også med de stauder, der snart skal plantes i krukker og bede. Her er der skønne, lysegule akelejer på vej.

Sådan nogle vil jeg have en flok af i en krukke ved hoveddøren. De skal lyse i den her tid, hvor vi har brug for lys i øjnene og i hjertet. Blomster giver livsglæde, og livsglæde styrker – som jeg så tit har sagt – immunforsvaret.

Så budskabet er: Støt de danske gartnere. Køb smukke blomster i en grim coronatid. De har så tit reddet vores humør – nu skal vi hjælpe med at redde dem og dermed glæde os selv i samme omgang.

God og blomsterrig mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Køb blomster, køb blomster”

 1. Kære Karen. Du er en af de helt store #plantehelte. Og hvor er dine dekorationer bare fine, og gode at få inspiration af. kh Jette

  Like

  1. Vi må gøre, hvad vi kan 🙂 Jeg kan græde over alle de blomster, der bliver kasseret lige nu. Og efter at have besøgt flere gartnerier og mødt de ildsjæle, der knokler for at få det til at løbe rundt selv i den almindelige dagligdag vil jeg så gerne gøre alt, hvad jeg kan.
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: