Hvordan forestiller de sig fremtiden?

3-4 kroner mere for en liter brændstof. Skift din varmekilde til en varmepumpe. 26 kroner mere pr. kilo oksekød. 2 kroner mere for en liter mælk.

Hvem rammer det lige? Jo – det rammer os. Alle os, der ikke er rige. Alle os, der ikke bor i byerne, hvor man kan tage bus, tog eller letbane, hvis man skal op ad bakken i Aarhus. Og hvor man ikke lige kan oplade el-biler uden at lægge elnettet ned. Det rammer alle, der gerne vil på ferie, på arbejde eller bare på indkøb.

Det rammer småbørnsfamilierne, der bruger rigtig mange mælkeprodukter.

Det rammer unge, der gerne vil bo i hus, og det rammer gamle, der bor i hus, men som ikke har 100.000 til at skifte til varmepumpe.

Det rammer ikke ‘dem med tre audier i garagen og flere flyrejser om året’. Dem er der nemlig ret få af. Os andre er der mange af.

Og oksekødet? Tja. Størstedelen af den rigtige kødkvægsproduktion sker på græsarealer – den gennemsnitlige kødkvægsbesætning i Danmark er på 13 dyr. Det er fritidslandmænd som os. Græsmarker binder store mængder af co2 i rodnettet. Men bliver kødet så dyrt, er der ingen, der vil købe det, og vi kommer til at pløje vores marker op, udlede den bundne co2 og dyrke nogle hestebønner eller flækærter til julemiddagen.

Jeg tror, de forestiller sig fremtiden som sådan et gammeldags, socialdemokratisk paradis. Sådan lidt Anker Jørgensen i Sydhavnen nostalgi. Eller Agnes og Røde (bortset fra det iværksættergen, Agnes viste sig at have). Lejligheder – måske lidt kolonihaver, når det går højt. Strøm, vand og varme kan der åbnes og lukkes for centralt, så vi ‘for fællesskabets skyld’ kan få det helt ens – hvad enten vi fryser eller sveder. Hvor alle lever, som de pæne damer inde i Folketinget synes, de skal leve og er taknemmelige for de smuler, de får tilkastet.

Landet lukker vi, og de bynære landområder udlægges til rekreative områder, hvor borgerne – dette masseord for mennesker, der ikke er politikere – kan tage bussen ud og gå en tur af afmærkede stier med indbygget kalorieberegning. Resten af landet bliver offer for ‘rewilding’, uigennemtrængelige skove og øde heder med godt med ulve og andet skab.

Her til morgen overvejede jeg virkelig at emigrere. Til det vilde vesten. Jeg ville stå ud af flyet, give Trump et smækkys på kinden, tage min pickup truck og køre ud ad en støvet jordvej og ind i solnedgangen til min lille ranch, hvor jeg kunne leve i fred og ro – langt fra Christiansborg, hvor de vil styre mit liv i detaljer for fællesskabets skyld. Skivholme er ikke langt nok væk fra Christiansborg mere. Det troede jeg ellers en kort stund.

God, men meget frustreret tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Hvordan forestiller de sig fremtiden?”

 1. Kære Karen

  Godt, at man er jyde, så man kan sige “TRÆLS”.

  Det har længe irriteret mig grusomt, når politikere taler om “danskerne”, som nogle, der ikke rigtig kan finde ud af noget, og UHA, nu skal vi nok hjælpe – dem skal der gøres noget ved med love og afgifter. Så spørger jeg: “Er I da ikke selv danskere???”

  Så tales der om “Danske værdier”, og alle nikker andægtige og indforståede!!! Hvilke danske værdier??? At nogle unge drikker forstanden i stykker, inden de er 18 år? Det kaldes ungdomskultur. At vi er åh så kristne, for vi holder da jul! Hele verden – i hvert fald da EU – lytter til os, så vi kan snyde, bedrage og kræve ind, for reglerne gælder da ikke for os – vi tager forbehold! Børn, der ikke har ordentlige forhold, skal tvangsfjernes; men det gælder ikke danske børn af IS-krigere. ( jeg går nu heller ikke ind for gold tvangsfjerning – tag dog de mennesker hjem).

  Ganske ofte er jeg ikke særlig stolt over at være hvid og dansker.

  Så fik jeg lidt luft!!! og foråret så sagte kommer.

  Eva

  Den tir. 10. mar. 2020 kl. 08.45 skrev Dalsgaard i Skivholme :

  > Karen Engell Dalsgaard posted: “3-4 kroner mere for en liter brændstof. > Skift din varmekilde til en varmepumpe. 26 kroner mere pr. kilo oksekød. 2 > kroner mere for en liter mælk. Hvem rammer det lige? Jo – det rammer os. > Alle os, der ikke er rige. Alle os, der ikke bor i byerne, h” >

  Like

  1. Kære Eva,
   Helt enig. Bare giv den gas. Vi er faktisk ikke så dumme os ‘borgere’. Jeg mener faktisk, at der ER danske værdier i form af en fælles kulturarv. Men også at mange danskere ikke kender til dem, og at mange altid har ignoreret dem. Der er gået identitetspolitik i det, og ingen vil identificeres med andet end sig selv og egen navle.
   Til gengæld er jeg ikke enig med dig om IS børnene. Ikke når man har set børn på fem år med våben. Jeg er bange for, at løbet er kørt for dem.
   Jeg er faktisk hverken stolt eller ikke stolt over at være en hvid dansker. Det er bare det, jeg er. Ret hvid endda på den her årstid, så lad foråret komme så sagte, så vi kan få brune kinder og ben igen 🙂
   Kh, Karen

   Like

 2. Uha et ømtåleligt emne du har oppe at vende Karen. Kan også se der ikke er mange kommentarer………..
  Jeg tror vi skal til at tænke os rigtig godt om i vores lille land.
  Vi skal også tænke på de politikere vi vælger ind.
  Folk der ikke har andet end studeret….. de kan ikke styre vores land.
  Der skal have været jord under neglene, masser af erhvervserfaring og måske skulle posen rystes lidt!!!

  God dag til dig Karen
  Klem

  Charlotte

  Like

  1. Åhja, Charlotte. Der er ingen kommentarer, der må offentliggøres. En har givet mig ret og været fuldstændig enig – men hun bad mig om ikke at offentliggøre kommentaren. Kort sagt: Hun er bange for, hvad de politisk korrekte vil synes om hende, hvis hun tager bladet fra munden. Derudover har jeg fået den del mails – også med anmodning om fortrolighed. Så den selvcensur, vi lægger på os, fordi vi er bange for at blive ugleset af de ‘gode’, er med til at fastholde det mønster, vi har lige nu. Det er faktisk ret trist.
   Knus, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: