Alt har en ‘bedst før’ dato – især blomster

Alt har en sidste salgsdato. Eller i hvert fald en ‘bedst før’ dato. Det gælder især blomster, man har taget indenfor. Buketter, men også de blomstrende potteplanter som azaleaen, der har pyntet siden nytår.

I vindueskarmen ud mod drivhuset med lyskæde ved foden om aftenen og om dagen bare som sig selv. Den er på retur nu, selvom det kun er en sagte falmen, der afslører, at det er den vej, det går.

Ligeså stille begynder de yderste kronblade at falme til hvidt. Det går langsomt, men det er umiskendeligt. For få dage siden, var alle blomsterne og hele blomsten samme farve, som midten af blomsterne er nu.

Snart bliver de sart lyserøde, derefter hvide, og så begynder blomsterne at miste saftspændingen. Når de begynder at drysse, burde kursen gå direkte mod kompostbunken.

Jeg har bare lidt svært ved at give slip. Jeg lader dem tit stå, til der kun er en eller to blomster tilbage. Også selvom jeg ved, jeg ikke kan få dem til at blomstre igen. Til sidst bliver jeg alligevel så irriteret på det dryssende skravl, at jeg gør det, jeg skulle have gjort for 14 dage siden. Ud med den.

Den har stadig god tid tilbage, før den begynder at se træls ud. Jeg håber, jeg vil være usentimental nok til at få den byttet ud med noget andet, før jeg har gået og været irriteret på den længe. For det er en ‘buket i en potte’.  En meget holdbar en af slagsen, men ikke noget at hænge ved. Det håber jeg, jeg husker 🙂

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Alt har en ‘bedst før’ dato – især blomster”

 1. Ja, jeg er færdig med at købe azaleaer i brugsen. For når jeg piller papirsmanchetten af, viser det sig, at de har manglet vand, og mange af bladene er faldet af eller stærkt på vej til at gøre det. Når blomsterne er faldet, har man en ‘højbenet’ og kedelig plante tilbage. Min mor kunne noget med azalea. De kom ud i haven om foråret og hentet ind igen først på efteråret. Hun kunne få dem til at blomstre igen. Dengang kunne man kun købe dem i blomsterforretninger, hvor de blev passet med vand og havde alle bladene, når man fik dem hjem.

  Like

  1. Helt ærligt, så køber jeg sjældent noget i Brugsen. Coop kvaliteten er for lav på det meste. Mine azaleaer er som regel fra Billigblomst, og de er ikke pakket ind. Derfor kan man se deres sundhedstilstand, før man køber.

   Like

 2. Hej Karen. Ny viden for mig, det du skriver om i dag – nu vil jeg med ro i sindet lande en sådan blomst på kompostbunken med god samvittighed. Men dette med at sende halvvisne potteplanter ud, det har jeg nu også svært ved. Men de er da lidt miserable at se på 🙂 så det er vist bedre at gøre det i en fart. Min julestjerne er kommet ud – selv om det også holdt hårdt 🙂 kh her midt i vinteren. Jette

  Like

  1. Det er svært at smide noget levende ud – jeg har i hvert fald svært ved det. Men jeg bliver rigtig træt af at se på en plante, der ‘måske’ kommer igen. Især når erfaringen siger, at det gør de ikke – man har dem bare stående, uden de er pæne 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.