Gudskelov for de stedsegrønne

Når jeg kigger Facebook,  ser jeg mange, der viser billeder af blomster, der blomstrer i haven lige nu. Primula, vintergækker og erantis. I weekenden, hvor det ikke var bælgmørkt, mens jeg var hjemme, gik jeg en runde for at se, om der også var liv at spore i haven hos os. Ikke voldsomt, var svaret.

Men de små erantis, vinterblomsterne, er begyndt at kigge op.

Der går en rum tid, før vi ser andet end de små gule, for der er bare lidt koldere i Skivholme, der ligger inde i landet. Det næste er vintergækkerne, der så småt er begyndt at danne spyd.

Derfor gudskelov for de stedsegrønne. Det er ikke de store, stedsegrønne træer, jeg tænker på i dag. De er også skønne, men det er en helt anden historie. Det er de mindre stedsegrønne, dem i bedene.

Det er de grønne fodposer af kæmpestenbræk.

Det er buksbomkugler og græsser. Stinkende nyserod og juleroser, og den cotoneaster, der dækker en del af den lille skrænt inde i haven. Det er den tofarvede vinca ved maskinhuset,

og det er den efeu, der efterhånden er ved at få fat ude ved pavillonen. Den har været længe om det, men nu ser det ud til, at de mange planter begynder at vokse til.

Grønt er bare godt for øjnene. Grønt giver ro. Så kan vi godt vente lidt på blomsterne, når det nu skal være sådan.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Gudskelov for de stedsegrønne”

 1. Der er gang i trækfuglene. Fuglekvidder i haven og masser af spirer derude. Fik imorges tilsendt foto af blomstende påskeliljer i rabat i Valby. Det er da helt af lave..?

  Like

  1. Ja, det har ikke været så varmt i København siden engang i 1740’erne. Klimaet er en foranderlig ting. I firserne havde vi både grønne vintre som nu og bidende kolde vintre. I 85 boede jeg i min første lejlighed. Uisoleret taglejlighed på Amager. Det var minus 20, og temperaturen i lejligheden kom ned på 3 grader en nat. Jeg måtte også bruge hårtørreren til at tø min bildør op, så jeg kunne komme ind i den ældgamle Skoda, der var min første bil 🙂 Så foranderlighed er det konstante 🙂

   Like

 2. Ja det kribler efter at komme igang, men først skal vinteren havde lov at gå sin gang. Her kan jeg godt begynde at se vintergækker og bluebells. Dine kæmpe stenbræk se sunde ud. Hygge herfra

  Like

  1. Også hygge herfra, Leila 🙂 Ja, vinteren skal have lov til at gå sin skæve gang. Naturen har brug for hvile. Jeg forstår slet ikke dem, der bare går og længes efter at komme i haven. Det skal nok komme, og der er også andre ting at gå op i, når årstiden er naturens hviletid. Alt til sin tid.

   Like

 3. Kære Karen. Det er altid dejligt og spændende, når de første forårsblomster begynder at titte frem. Så kan man se frem til forår og en ny vækstsæson. Indtil da er det dejligt med det stedsegrønne til at pynte de vinterbrune haver. Her har jeg i dag sat kartofler i min køkkenhave, men den er jo også lidt sydligere end din i Skivholme. Hvor end vi bor, skal vi huske at nyde hver enkelt årstid, for de er alle skønne og har alle noget at give os. God dag til dig.

  Like

  1. Det har du helt ret i. Og sådan set er jeg heller ikke ked af, at man ikke kan komme i haven om vinteren. Der er jo så mange andre ting, jeg også gerne vil lave, så det… Men alligevel lyder det dejligt at kunne sætte kartofler nu 🙂
   Rigtig god dag til dig også!

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: