Kitsch i køkkenet

Hvad er nu det? Den enkle og stilfulde naturpynt har da vist fået kamp til stregen. Der er noget helt galt i køkkenet.

Det lyser inde fra skabets nederste hylde. Hvad er der sket? Det er som om, julen vokser derinde – helt af sig selv – med både kønt og kitsch.

Det startede med den fine adventskalender fra Nana (Mit Landliv), der – hvis du er nysgerrig, og det ville da være mærkeligt andet – indtil videre har beriget mit liv med tre poser sommerdrømme i form af dejlige frø til pastelfarvede sommerblomster.

Så kom skrabekalenderen til (vi har som altid fået en masse juletræer til start – og derefter kommer der ikke flere… farvel halvtredser og ikke en million i sigte…).

Den lille fine julekuglehund fra Dansk Blindesamfund kom med posten og fandt straks over på julehylden. Den skal på træet i år.

Der kom også indtil flere glas småkager.

Og sidst, men ikke mindst: det flimrende lys – hvad kan det dog være? Det kommer da vist helt fra Bethlehem et sted? Eller i hvert fald nærmeste omegn? Hvor ellers skulle det sne med glittersne til jul?

Fra en kinesisk plasticfabrik, siger du? Neeeeej…. det kan da ikke passe.

Det gør det nu nok. For det er kitsch. Katolsk kitsch. Jeg ved det.

Som noget af det, vi blasert ryster lidt på hovedet af, når vi besøger de ellers så smukke kirker nede sydpå og ser en madonna med favnen fuld af plasticblomster i grelle farver.

Der er bare et eller andet umiddelbart ved den kitschede, katolske pynt. Noget, der rammer lige i hjertet på den lille pige med lyserøde plasticarmbånd og hårbånd med glittersten – hende, der bor inde i rigtig mange voksne, praktiske, kapable og ansvarlige kvinder med en ellers upåklagelig smag.

Og gudskelov for det. For den umiddelbare glæde er vist julens inderste væsen. Og et lille strejf af kitsch, af barnlig forundring over en julekrybbe med glittersne? Det skal der da vist være plads til – på den umådeholdne julehylde i køkkenet.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Kitsch i køkkenet”

  1. Jeg elsker katolsk kitsch! Jeg kan i det hele taget godt lidt katolikkernes lidt mere flamboyante tilgang til religionen. Og jeg elsker din julehylde 🙂
    God dag til dig, Karen!
    Kh Nana

    Like

  2. Det er da så hyggeligt, det er det der giver os glæde vi skal omgive os med. Sjovt med lanternen, Gert talte i går om at han havde set en og selv om han ikke er til jul syntes han måske at den godt kunne købes. God jul til jer…..de lyse tider er på vej.

    Like

Der er lukket for kommentarer.