På jagt efter en pjusket fyr

Jeg har været på jagt efter en lidt vindblæst og pjusket fyr. Ja, altså et vindblæst, lidt spinkelt fyrretræ.

De små fyrrebuske, jeg har plantet derude, er for små til at klippe grene af endnu. Og jeg skulle bruge nogle længere grene til at stille i en vase. Og nogle til at binde på en krans. De fyrregrene, jeg fandt til ærligt salg, var gulnede i nålene. Man starter vel ikke december med halvslidt julepynt, vel?

Altså måtte jeg på rov. Jeg ved sådan nogle uplejede, vilde fyrretræer vokser hist og her langs vejene, men jeg havde ikke rigtig mærket mig hvor. Jeg holdt godt øje og kørte lidt omveje på vej til arbejde for at se på fyrre. Der måtte da være en pæn fyr et sted – sådan en lidt vindblæst en med ikke alt for lange nåle.

I hegnet langs landevejen fik jeg øje på nogle i et hegn. De var nu ikke lige til at komme til. Det er jo sådan lidt halvdumt at parkere midt på en landevej. Jeg  måtte derfor et par hundrede meter længere hen til den næste vej, dreje ind, parkere i markkanten og begive mig ind over et stykke forblæst brakmark med langt græs og tidsler for at snige mig ind på fyrrehegnet fra den anden side.

Godt, jeg havde gummistøvler i bilen. Bevæbnet med rosensaksen fik jeg nedlagt nogle grene, og lusket tilbage til bilen med dem. Nu er der fyr til julepynten, og ingen kan se, at der er klippet lidt af de forpjuskede landevejsfyrre.

Så kan man spørge sig selv, hvor det lige skal være fyr, når gran er så meget nemmere at komme til – på vores egen mark i vores eget hegn? Fyr giver et helt andet udtryk. Gran i en vase kommer let til at virke bastant. Ligesom de store, mørke granskove, der har givet navn til Schwarzwald. Flot kan det være, men fyr – især de lidt vindblæste med ikke så lange nåle – giver en anden lethed.

God lørdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

8 kommentarer til “På jagt efter en pjusket fyr”

 1. Se, det er derfor man altid skal have gummistøvler og saks med i bilen 🙂 – Af andre grunde bør man også altid have en læbestift, en mønt til indkøbsvognen, et hundehåndklæde, en pose salte fisk og en pakke papirlommetørklæder.
  Så du, at jeg skrev i et svar til dig – ovre hos mig – at Miljøstyrelsen (tror jeg nok det er) har bestemt at vores klitter skal ryddes for alt, inklusive fyrretræer? Jeg siger dig, du kan finde mange forblæste fyrretræer her. I fældet tilstand. Jeg er så nedtrykt over, at de fælder dem, at jeg ikke engang har orket at hente grene …
  God søndag til jer!
  Kh Nana

  Like

  1. God liste, Nana 🙂 Jeg kan nævne et par ting mere, som ingen bil er komplet uden: indkøbsposer og en kasse, så blomster kan stå fast og ikke vælte rundt i bagagerummet.
   Jeg så det, du skrev om fyrrene i klitterne, og jeg føler mig så opgivende. Alt det re-wilding ødelægger landet. Fyrrene og roserne blev plantet for at holde på sandet. Nu kan det flyve, hvor det vil. Kystsikring bliver fjernet, så kyster og kystbyer efter hånden vil skylles i havet. Åerne må ikke renses op og grødeskæres. Så oversvømmes engene. Skovene i Californien må ikke ryddes for underskov – så brænder de bedre – det gælder også den øgede biodiversitet – altså de dyr, der lever i den underskov, der så brænder. Ulve skal have frit spil i Jylland og så videre og så videre.
   Og al den velovervejede forsømmelighed fører til, at landskabet nedbrydes. Når der så er brande eller oversvømmelser, siger de, at det skyldes klimaforandringer. Bavl, siger jeg.
   For alt det klimagøjl er kun en måde at øge styringen af borgerne. Alle kommuner vil sætte vindmøller op – helt yderst i deres kommuner, så det bliver naboerne, der rammes af generne. Busserne fjernes fra landdistrikterne, og pengene flyttes til letbaner. Var det så bare uvidenhed, der gjorde det, men jeg er bange for, at det er ganske velovervejet. Jeg kan ikke se, der er en eneste politiker, jeg kan stemme på længere.
   Let deprimeret kærlig hilsen, Karen (og tak for dagens dejlige frøpakke!)

   Liked by 1 person

 2. Jeg har en kæmpe svaghed for lærk og fyr. Det med fyr i en vase udstråler bare noget harmonisk, synes jeg. Her er der hentet gran både træer og grene til at dekorerer med, samr rigtig mange store grene med lærkekogler. Det er også 5. trailerlæs der er hentet. Både børnebørn og Gert siger, at jeg aldrig kan få nok.. Hygge med din fyr.

  Like

  1. 5 trailerlæs 🙂 Det er så flot hos jer, og du har virkelig julesind. Elsker billederne fra jeres kreative virke – og jeg vil så gerne besøge jer en dag – og lære af dig, hvordan man laver de flotte metalting.
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: