Bæredygtighed?

Der er snart ikke den ting, der ikke skal bedømmes ud fra dens såkaldte bæredygtighed. Og det giver anledning til nogle ret fortænkte definitioner.

Nogle af påstandene om bæredygtighed er mere end lidt halvbagte – ikke mindst, fordi de bliver fremsat som absolutter. Verden er ikke så enkel endda – her er et par eksempler.

Oksekød er ikke bæredygtigt siges det. Men det gælder ikke oksekød fra køer, der har gået på permanent græs. For græsmarker binder mere co2, end køerne bidrager med. Og var køerne der ikke, var der heller ikke græsmarker, men dyrkede marker, der til gengæld er ringere for co2 regnskabet på grund af jordbehandlingen.

Så er der den med at spise plantebaseret. Regnskoven ryddes, for at man kan plante soya til svin i Europa siger man. Men det grisene får, soyaskrå, er et affaldsprodukt fra fødevareproduktion. For eksempel fra de der soyating, som vegetarer spiser. Tofu og den slags. Så er soyaskrå i virkeligheden ikke bare en stop madspild ting? Hermed er frikadellerne bæredygtige igen.

Mandelmælk og mandelmel er hot. Det er vegetabilsk, så det er vildt bæredygtigt. Men nej. Den stigende efterspørgsel på mandler betyder, at store dele af det sydlige Californien er plantet til med vandkrævende mandelplantager.

Jeg har selv set dem -i blomst – og hvor var det smukt. Men grundvandsspejlet falder. Der er slet ikke vand nok til at dyrke så mange mandler. Det betyder saltvandsindtrængning fra Stillehavet, og så er de grundvandsreserver færdige.

Det seneste, jeg har hørt, er, at tørrede blomster er mere bæredygtige end friske blomster. Mjaaaa – det er de nok ikke, hvis du plukker blomster i din egen have eller køber dem lokalt. Køber du afrikanske roser en gang om ugen, giver det samme problem i Afrika, som mandlerne gør i Californien.

Men samtidig giver netop blomsterproduktionen masser af afrikanere mad på bordet. Køber vi ikke roserne, skal vi til at samle ind til geder til dem igen.

Det er svært at vide, hvad man skal tro og tænke – og ikke mindst gøre. Men jo flere modsætninger jeg møder i det virkelige liv, jo mere overbevist bliver jeg om, at alle udsagn om bæredygtighed skal tages med en hel pose salt. Og at grøn omstilling ikke bør lægges i hænderne på politikere bag skriveborde eller skoleelever på talerstole.

Hvad? Skulle jeg bare sætte mig hen og se Netflix i stedet for og ikke tale med om noget, jeg ikke har forstand på? Nej da. I 2018 udledte Kinas datacentre 99 mio. tons CO2. Det svarer til den samme udledning, som 21 mio. biler sender op i atmosfæren på et år.

Så jeg må faktisk ikke engang skrive her på min computer. Derfor slukker jeg også nu… selvom jeg slet ikke er kommet ind på, hvordan modeordet bæredygtighed erstatter det, man i gamle dage kaldte husmoderfornuft. Sparsommelighed, brug af egne produkter, reparationer osv. Men det er nok kvindeundertrykkende nu – så er bæredygtighed en meget mere – bæredygtig – frase.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

13 kommentarer til “Bæredygtighed?”

 1. Hatten af for dig Karen…. Lige hvad vi tænker og taler om i vores familie.. God weekend.. Hilsen Marianne

  Like

 2. Hej Karen
  Elsker kød fra kvæg/smagen der har haft det godt som jeres.
  Jeg er glad for der er fokus på klimaet uanset om det er Gretha eller fra politikkerne. Jeg mener det er et vigtigt fokus på bæredygtighed/klima, i aller bedste fald scanner man sig selv og opdager at man=jeg faktisk gør det ret så godt, eller at man/nogen gør det helt a-h-t-og at ALLE gør deres bedste. -Det er godt at med selverkendelse-Jeg oplever det er et symptom på et helt hen i vejret forbrugssamfund, også ift Afrikanske(triste) roser og billig blomst som jeg selv handler i….men ikke så ofte som en gang…

  Like

  1. Fokus er godt, ja. Men klimapopulisme er efter min mening ikke løsningen. Det her er ikke en sag for følelser, men for videnskab og nye, teknologiske løsninger. Det lyder hårdt og slet ikke som din mere åndelige tilgang til tilværelsen. Men den deles kun af få, og få kan ikke gøre ret meget forskel. Danmark er for eksempel ikke større end en middelstor kinesisk landsby…
   Knus, Karen

   Like

 3. Jeg giver dig helt ret. Det nærmer sig floskelsnak. Bedre at spise årstidernes leverancer og få spist det, man køber. Måske behøver man heller ikke at spise kød hver eneste dag.
  Jeg har en anden hadevending: ” Det er en del af XXXs DNA”. Om alverdens organiske og uorganiske emner. Når man kender betydningen af begrebet hører man det værste vås.
  Lille skvæt akademisk hovmod. Undskyld!
  God weekend til dig

  Like

  1. Uha. Den er også slem. Jeg er ikke allergisk over lidt akademisk hovmod, når det er velanbragt. Her er endnu en slem en: italesætte. Eller udadreagerende, når ganske almindeligt møgagressiv kan gøre det 🙂
   God floskelfri weekend 🙂

   Like

 4. Er der ikke også noget med vindmøllerne … De er vist heller ikke så “bæredygtige”, når det kommer til stykket …? 🙂 Jeg har det altid svært med den slags modebegreber, men jeg trøster mig med, at de plejer at forsvinde igen. I undervisningsverdenen har der i min tid været så mange modeforkortelser, at jeg ikke engang kan huske dem (AFEL, PEEL, CL … jeg kunne blive ved). Jeg har hadet dem alle sammen! Mest fordi det bliver sådan nogle ord, man skal sige for at være med i den rigtige klub, og den klub gider jeg ikke være med i! Tanken om bæredygtighed – hvis den betyder at tingene hviler i sig selv – er sådan set god nok. Det er det luftige begreb, der generer mig.
  Tak for at du gider at sige din mening, Karen! – Og god weekend!
  Kh Nana

  Like

  1. Det har jeg også læst. Og de leverer slet ikke så meget strøm, som det siges. Kun omkring 10% af det samlede forbrug. Og elbilerne… få mig ikke startet på dem.
   Modeord som ‘proaktiv’ og alle de andre, der har været misbrugt gennem årene… jeg får også røde knopper, og en gang imellem løber bloggen over med, hvad hjertet er fuldt af.
   Var det ikke W.C. Fields, der engang sagde, at en klub, der ville have ham som medlem, ville han ikke være medlem af 😀 ?
   Kh, Karen

   Like

 5. Synes virkelig du har fat i noget meget rigtigt!! Bravo!

  Rigtig god fredag – og weekend.

  Tanker fra Anette

  Like

  1. Tak 🙂 Det er en af de ting, jeg går og spekulerer over, og de driver mig til vanvid. Derfor tænkte jeg også, at selvom emnet falder lidt udenfor bloggens normale områder, skulle det bare ud.
   Også god weekend til dig.
   Mange hilsener, Karen

   Liked by 1 person

 6. Åh Karen, et konge indlæg i dag 😊
  Præcis hvad jeg tænker hver gang der der nyt på bæredygtighedsfronten. Tak fordi du har taget emnet op.
  Hilsen en anden “husmorfornuftig”

  God fredag til dig
  Vi. A`Annie

  Like

  1. Og så er jeg slet ikke kommet ind på elbilerne endnu – uha. Der er så mange modsætninger, og hellighed. Tænk, at man kan rose sig selv som bæredygtig, fordi man ikke smider gode rester ud? Eller laver syltetøj eller har et bistade? Det er da fjollet.
   Rigtig god weekend, Annie!
   vh/Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.