En virkelig god film

I efteråret fortalte jeg om, hvordan Toolbox Film var ved at optage scener til filmen, Ser du Månen Daniel, i Skivholme.

Det var Inger og Jørgens hus oppe i Skivholme C, der havde rollen som Daniels barndomshjem, og det var spændende for hele byen at følge med i.

I går var vi i Biohuset i Galten (Danmarks bedste og hyggeligste biograf) for at se den færdige film. Og den er god. Meget god. Nok den bedste film jeg har set i årevis.

Alle kender snart historien om Daniel Rye, der tager ud som fotograf til Syrien, bliver fanget og holdt som gidsel af Islamisk stat i over et år, og om familiens kamp for at rejse løsesummen. Det har vi læst i avisen. Mange har også læst Puk Damsgårds bog, som filmen er bygget på.

Men filmen åbner historien. Folder den ud og viser os ikke bare handlingen, men også personerne bag historien, og de mange følelser – frygt, angst, fortvivlelse, kamp og kampmod, menneskelighed under de mest umulige forhold, rå og kold brutalitet – og overraskende nok også glæde og varme.

Skuespillet er eminent – og det er skønt at se Anders W. Berthelsen, der er medinstruktør på filmen, i en anden rolle end følsom socialdemokrat. Han er simpelthen sej i filmen som den kompetente gidselforhandler, Arthur, en rolle han spiller forrygende godt. Det samme gælder Daniels stærke storesøster, spillet af Sofie Torp.

Men alle spiller overbevisende og rigtig, rigtig godt. Hovedrollen som Daniel spilles af Esben Smed, og han er Daniel i den film. Der er ikke det mindste hik i hele filmen, hvor man tænker, at nu overspiller de, eller at ‘nu bliver det da bare for meget’. Ikke et.

Jeg er en af dem, der aldrig så filmen Titanic. Jeg gider ikke se film, når jeg ved, hvordan de ender, og det gør man jo til bevidstløshed med Titanic. Her kender man også slutningen, men jeg er uendeligt glad for, at jeg så filmen. Den bliver i en i lang tid efter og sætter lange tankerækker i gang.

Filmen er en af de tre film, der er valgt til kapløbet om en dansk indstilling til en Oscar. Jeg hepper på den. Filmen fortjener en Oscar  og det er skam ikke kun, fordi dele af den er indspillet i Skivholme.

Morten Kaufmann fra Toolbox film sendte mig filmplakaten i en mail i sommer med en bemærkning om, at den kunne jeg måske bruge engang. Det kan jeg nu. Som blikfang til indlægget her. Se lige på plakaten igen – se ind i den, lad blikket glide fra den normale top til den rædselsvækkende bund – og skynd dig i din lokale biograf for at se filmen. Det vil du ikke fortryde.

For Toolbox Film har helt klart de helt rigtige værktøjer i kassen.

Du kan se traileren til filmen lige her.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.