Fransk farsbrød med løg, rosmarin og honning

Stegte løg i farsen og en glasering med honning, sennep og rosmarin er det, der giver farsbrødet sit franske tilhørsforhold.

Når jeg prøver at tænke på noget typisk fransk, er det noget engelsk, der dukker frem: de engelske piloter fra ‘Allo ‘Allo – dem, der cykler i den forkerte side af vejen med en lang ranke af løg om halsen. Så løg skal der i fransk mad. Afgjort.

Det næste, jeg tænker på er sennep. Franskmændene har millioner af forskellige slags sennep. Og så er det honning. Honning fra lavendler, honning fra lindetræer, fra mimoser og fra kastanjer.

Sæt alt det sammen og få et fransk farsbrød – med danske, nye kartofler.

Du skal bruge:
500 g hakket oksekød
2 fed hvidløg
1 tsk salt
Friskkværnet peber
1 æg
1 dl rasp
Mælk til at justere konsistensen

Derudover:
2 store løg
1 spsk hakket rosmarin
Smør og vand til at stege dem
Salt

Til glasering:
2 spsk honning
1 spsk Dijon sennep’
1 spsk hakket rosmarin
1 spsk varmt vand

Små, nye kartofler

Start med løgene. Skær dem i tynde skiver, drys med lidt salt og med 1 spsk rosmarin og steg dem på en pande i lidt smør et par minutter. Hæld lidt vand ved – så det lige knap dækker – og lad vandet koge væk. Nu er løgene bløde. Lad dem nu brune lidt, og stil dem til afkøling, mens du rører farsen.

Rør kødet fast med saltet. Giv det cirka 8 – 10 omgange med peberkværnen og bland med presset hvidløg, rasp og æg. Juster konsistensen med mælk. Rør de stegte løg i farsen.

Rør honning, sennep, rosmarin og vand sammen i en lille skål.

Form et farsbrød i et ovnfast fad, fordel små, nye kartofler omkring og fordel glaseringen over kødet. Sæt farsbrødet i ovnen på 200 grader i cirka 40 minutter – mærk efter, om kartoflerne er møre. Når de er møre, er farsbrødet også færdigt.

Server med salat – og franske flutes…

PS: Du behøver hverken at have en stribet fransk sømandstrøje eller en gul vest på, mens du spiser…

God onsdag.

 

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.