Smuk Køkkenhave – en boganmeldelse

Endnu en dejlig bog er landet på mit bord. Smuk Køkkenhave hedder den, og den er skrevet af de to landskabsarkitekter Louise Risør og Jacob Fischer. I Ålsgårde i Nordsjælland har de deres egen, smukke køkkenhave lige ud til Øresund, og det er den, der pryder bogens forside.

Og som forsiden viser, er det virkelig en Smuk Køkkenhave.. gennemtænkt og harmonisk – se de blå kornblomster, den blå pavillon og det blå vand. Så dejligt for øjnene.

Meget langt fra det, man traditionelt forstår ved en dansk køkkenhave med lige rækker i sommerperioden og bar jord i vintertiden – bortset lige fra de mere eller mindre væltede grønkål og rosenkåltoppe…

Parret har fundet inspiration i nogle af verdens mest spændende køkkenhaver. Blandt andet køkkenhaven ved det franske slot Villandry. Det slot besøgte vi i sommeren 1995, og den køkkenhaves struktur og smukke,  perfekte køkkenbede gjorde stort indtryk på mig. Det var der, jeg lærte, at en køkkenhave gerne må være smuk og ikke bare nyttig. Noget jeg faktisk ikke havde tænkt over før.

(Foto downloaded fra https://www.chateauvillandry.fr/en/retrouvez-aussi/press-room/)

Skal du nogensinde på tur til de mange slotte i Loire dalen i Frankrig, må du bare ikke springe Villandry over – det ville være en frygtelig skam. Men tilbage til bogen.

Bogens første del er en rundtur til de spændende og berømte køkkenhaver over hele verden – startende med Louise Risør og Jacob Fischers egen have, og det er lærerig og fornøjelig læsning.

Anden del af bogen består af konkrete haveplaner. 10 forskellige planer tegnet til den samme villagrund. Skarp symmetri, bløde cirkler, organiske former. Der er have for enhver smag. Og ingen af dem er kedelige.

Selvom jeg nærmest badede i bogens første del og nød de dejlige haver i fulde drag, blev min nysgerrighed pirret mere i bogens anden del. For hvordan kan man selv få en smuk køkkenhave? Det er jo i bund og grund det mest interessante, og netop det, at det er den samme grund i 10 forskellige udgaver, er ret genialt. Det er som at se grunden som et blankt lærred. Så mange muligheder…

Vores egen køkkenhave er i tre – snart fire – lange højbede. Den ligger, som så mange andre køkkenhaver på landet, i kanten af marken, og på grund af markens stejle stigning valgte vi at få gravet terrasser ind i skråningen, hvor højbedene kan stå.

Det er vores bud på en smuk køkkenhave, men det er jo ikke alle, der har sådan en mark. Der er mange flere, der har en flad villagrund. Og bogen viser, at den kan også blive en unik og smuk have.

Bogen kan købes hos Koustrup & Co., og den koster 248 kr.

Hvis du – som jeg – gerne vil følge med i, hvad der kommer af nye dejlige bøger, kort, billeder, tekstiler og andre fristelser fra Koustrup & Co., kan du følge dem her på Instagram og Facebook.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Smuk Køkkenhave – en boganmeldelse”

  1. Ja, det er en inspirerende bog – og du har en inspirerende blog 🙂 Vi er også ved at udvide med flere højbede, så vi kan få gang i noget køkkenhave i år. Jeg har savnet min køkkenhave.
    Kh Nana

    Like

Der er lukket for kommentarer.