Gamle plomber

Der kommer ingen billeder af det, som indlægget handler om i dag. Nej – for det er noget slemt. Noget dyrt, smertefuldt og absolut bare nedtur.

Jeg bliver nødt til at krydre med blomsterbilleder, for ellers er det bare for deprimerende. Det handler om tænder.

Det handler om gamle sølvplomber fra skoletandlægens tid, der ødelægger tænderne nu mange år efter.

Jeg skal have rykket et tand ud. En tand, der sagtens kunne have været i fin form, hvis bare jeg havde fået skiftet dens gamle sølvplombe i tide. De gamle plomber kan udvide sig, og nu er tanden flækket og kan ikke reddes.

Når jeg tager hjem fra tandlægen efter den omgang, er det med et lille kort i hånden. Et kort med tre tandlægeaftaler. Tre aftaler om at få skiftet de sidste tre sølvplomber. For jeg vil ikke miste flere tænder og ende som en tandløs gammel kælling uden bid.

Har du også sådan nogle plomber? Sådan nogen, der bare er der, og som man ikke tænker over, før noget føles anderledes? Forkert? Måske endda gør ondt? Jeg vil råde dig til at begynde at spare sammen. For det er en rædsomt at miste tænder. Det er ikke kun noget fysisk, men også noget psykisk. Især når tanden kunne have været reddet, hvis plomben var skiftet i tide.

Tandlægen siger, jeg godt kan undvære den tand. Heldigvis, for en stifttand koster en sommerferie for fire til et fjernt sted. Men det er bare ikke sjovt at tænke på, at der er en tand for lidt. Det er forfald, der vil noget. Sådan føles det i hvert fald.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Gamle plomber”

 1. Åh, Karen. Stakkels dig, Jeg kan simpelthen følge alle dine tanker, og jeg har vist ikke megen trøst at komme med. Det er rent ud noget juks. Men Ok: Godt, at du nu får det ordnet.
  Den kulørte blomsterbuket er SÅ smuk.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Nej, der er ikke så meget godt at sige om at miste tænder. Det føles som snigende alderdomssvækkelse – men pyt. Om et par dage er det vel glemt? Det satser jeg på. Jeg elsker også kulørte tulipaner, og det har jeg en historie om til en anden gang 🙂
   Kh, Karen

   Like

 2. Ejjjjjj det mener du bare ikke Kare. Det er så mega synd for dig.
  Jeg forstår bare ikke det med de tænder Karen.
  Jeg syntes der skulle et lov indgreb til. For vores generation har fået boret alle tænder ud og fyldt tons af malgan plumber i. Jeg går selv lige nu med to flækket kindtænder. Den ene med sølvplumb. Den anden med plastik. Men tænderne er ødelagt og selv plastik redder dem ikke. De flækker og giver sig stadig.
  Det er så dyrt at få lavet. Så der skulle ydes ekstra hjælp mener jeg virkelig.
  Sjovt vi talte om det det i går aftes.

  Klemmer til dig
  Charlotte

  Like

  1. Skynd dig at begynde at skifte de gamle plomber, Charlotte – når tanden først er flækket, er der ikke noget at gøre, og det næste bliver paradontose under den og/eller tandbylder.
   Jeg ved bare ikke, om jeg synes, der skal en lov til. Jeg er ret meget imod detaljeregulering via lovgivning. Men tilskud til udbedring af skader kunne være rigtig rart, for det er hammerdyrt.
   Knus, Karen

   Like

 3. Øv hvor ærgerligt med den tand!
  Men det er jo desværre det der kan ske, når de har siddet så længe. Godt at det er den bagerste så det ikke ses. Jeg har også haft rigtig mange gamle plomber, flere fra skoletiden. Men efter jeg fik ny tandlæge for ca 7år siden, er de jævnligt blevet lavet. Enten med ny plastfyldning eller med kroner. Jeg har stadig en tilbage som skal ha krone på. Jeg skal bare lige tage mig sammen…… for selvom jeg har verdens sødeste tandlæge, så bryder jeg mig virkelig ikke om at sidde i stolen 😳 Men efter at ha hørt din historie tror jeg måske, at jeg må til og tage mig sammen.
  Jeg håber det går godt med at få lavet resten af dine tænder og at du undgår flere der knækker.
  Forårshilsner
  Vibeke

  Like

  1. Det er jo også det, at det er så dyrt at få sådan noget ordnet. Man håber, men tænder kurerer ikke sig selv. Jeg er heller ikke glad for at være hos tandlægen. Min tandlæge er sød og dygtig, og de har de lækreste boligblade i venteværelset – men…
   Vh/karen

   Like

 4. Kære Karen

  Først: Karin har taget et billede af mig og har sendt det til dig? – kan/vil du bruge det? ellers er du velkommen til at tage et andet. Jeg blev jo rigtig glad for dine fine ord om mit indlæg til Kirkebladet og lidt stolt over, at du vil bruge det!

  Jeg har heldigvis mine tænder, så jeg kan godt bide fra mig! —- MEN en del er af porcelæn, og der er også en bro. Det har ganske rigtigt været dyrt; men absolut pengene værd. Det blev heldigvis gjort i tide. Herligt at kunne svare “Nej”, når de på sygehuset spørger, om man har løse tænder. Det havde mine forældre. Min far, som var bagerbarn, fik vist sine første i konfirmationsgave!!! Vi børn kom til tandlæge og skulle børste tænder, lige fra vi var små. Jeg blev helt forskrækket, når jeg så mine forældre uden tænder i munden – de lå og grinede i et glas vand på natbordet. På et tidspunkt – jeg var vist i 50-erne – turde jeg næsten ikke gå til tandlæge, fordi jeg var bange for, at dommen var, at munden skulle ryddes!!!

  Bare for at fortælle, at tandlægerne er så dygtige. Der er jo også tandlægehøjskolen, hvis man tør lægge mund til uddannelsen.

  Solskinshilsen Eva

  Virusfri. http://www.avg.com

  Den ons. 27. feb. 2019 kl. 09.37 skrev Dalsgaard i Skivholme :

  > Karen Engell Dalsgaard posted: “Der kommer ingen billeder af det, som > indlægget handler om i dag. Nej – for det er noget slemt. Noget dyrt, > smertefuldt og absolut bare nedtur. Jeg bliver nødt til at krydre med > blomsterbilleder, for ellers er det bare for deprimerende. Det handler” >

  Like

  1. Kære Eva,
   jo tak – jeg har fået billedet. Det er en anelse uskarpt, så måske jeg skal tage et af dig med mit kamera. Og så afslører vi ikke mere om din gæsteblogger rolle, før til påske 🙂
   Sjovt at høre om dine tandoplevelser. Helene fik også ryddet munden som ganske ung. Det var dengang…
   Kh, Karen

   Like

 5. Øv, altså, Karen, hvor kan jeg godt forstå dig! Det betyder bare noget at have sine tænder, og gerne i pæn stand. Godt at du får skiftet de gamle plomber, så du ikke knækker flere tænder. Hvis det føles for mærkeligt at mangle tanden, kan du måske alligevel overveje at ofre den dér sommerferie for fire og få lavet en stifttand. Under alle omstændigheder håber jeg at dit første og største tandlægebesøg snart er overstået, og at du sidder og kommer dig i en havestol i solen.
  Knus fra Nana

  Like

  1. Heldigvis er det den bagerste kindtand, og det vil ikke kunne ses. Men jeg ved det, og det er nok… Glæder mig også til at få det overstået! Som klinikdamen sagde: Det er bare om at få den slags ud af hovedet – mjaaah – på alle måder, tænkte jeg 😀
   Kh, Karen

   Liked by 1 person

Der er lukket for kommentarer.